Hírek

2016.01.19. 18:59

Visszatekintő: Perkátán rosszul kezdődött 2015, leégett egy családi ház

Dunaújváros – 2015 a Dunaújváros környéki településeken is sok eseményt hozott. Összefoglalónk első részében a tavalyi esztendő első három hónapjának „terméséből” válogattunk.

Rosszul kezdődött a 2015-ös év egy perkátai család számára. Január elsején hajnalban leégett egy ház, lakhatatlanná vált, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Január hatodikán Rácalmáson megkezdődött az ortodox karácsony. Az első napon a szerb templomban úgynevezett badnyákra gyűltek össze a hívek.

Január 10-én zsúfolásig megtelt a beloianniszi művelődési ház ünneplő emberekkel. Minden év első felében tartják meg a Vaszilopita ünnepséget a településen, a tavalyi már a tizenkettedik pitaünnep volt.

Interjú készült Márok Csabával, Mezőfalva polgármesterével. A falu első embere elmondta, hogy sem új adókat, sem személyiváltozásokat nem terveznek.

Már az ötödik tél volt, amikor Mezőfalva térségében kommandó vigyázott az erdőkre, A Mezőfalváról indult kezdeményezést megyeszerte meghonosították.

Szemle címen rendezték meg az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatán tanuló növendékek hagyományos, félévi vizsgaanyagából álló kiállítást az intézmény Alkotóházában.

Adonyban a nagy Duna halászati jogának megszerzése volt a fő cél, ezért kötöttek szövetséget más egyesületekkel.

Dunaföldvárnak a hetvenes évek óta szerves része volt a Botel Admirál nevű állóhajó, amelynek pályafutása 1941-ben kezdődött. Januárban utolsó vízi útjára indult, mielőtt szétdarabolták volna.

Teleki Gergő teltházas zongorakoncertet adott Baracson.

Dunaföldváron szép estével ünnepelték a magyar kultúra napját a művelődési ház színháztermében. Átadták a Dunaföldvár Kultúrájáért és az Év Mecénasa díjakat. Az Éva mecénása dr. András Ferenc és Strasszer Andrea lett. A Dunaföldvár Kultúrájáért díjat Csepeli István és az Ördögszekér Táncegyüttes vehette át. Februárban döntés született, hogy a Dunaújvárosi Többcélú Kistérségi Társulás megszüntetése után is közös módját választották a segítésnak az önkormányzatok. Baracs, Nagykarácsony, Előszállás és Kisapostag Baracs központtal létrehozta a Családokért Önkormányzati Társulást, amelynek vezetője Baracs polgármestere, Várai Róbert lett.

Őseink hite a jövő reménye címmel gróf Nádasdy Borbála tartott előadást Dunaföldváron. Nádasdy Pál leánya családjuk tanulságos történetéről beszélt.

Adony és környékén hektárszámra állt a víz a földeken. Volt, ahol a kutakban és az emésztőgödrökben talajszíntig gyűlt a víz.

A kulcsi önkormányzat vezetői szakértők bevonásával járták be a Sőtér sétány melletti megcsúszott, veszélyessé vált partszakaszt. A teljesen átvízesedett, kenőcsössé vált agyagprizma fölötti talajréteg folyamatosan csúszik lefelé.

Perkátán eltűntek az utolsó önkényuralmi utcanevek. A Vörös csillagól Csillag lett, Perkátán összesen tizenkét utcanevet változtattak meg. Többek között megszűnt a Lenin és a Rajk László utca is. Az Ongai Regionális Pálinkaversenyről a perkátai Pavlicsek Csaba hét éremmel tért haza. Többek között elnyerte Az év magán pálinkafőzője címet.

– Szép, saját iskolát szeretnének a falujukban – hangzott el Nagy Attila Kisapostag polgármesterének nyitó beszédében az intézmény megmentéséért szervezett bálon.

Film készült Adonyban az első világháborúról. Füsi Gyöngyi és Filotás Mihály alkotása az első világháború századik évfordulójára készült el.

Elkészült a terv Perkátán, kulturális és turisztikai központ lesz a Győry-kastélyból. Mária Terézia 1775-ben adományozta Perkátát Radványi Győry Ferencnek. A kastélyt 1758 körül kezdték el építeni.

Március végén messziről érkezett vándor Mezőfalvára. Samu, a mezőfalviak madara visszatalált régi otthonába. Samu gólya tizenkétezer kilométert tett meg negyvenkilenc nap alatt. A termikek kihasználásával rengeteg energiát spórolnak meg a gólyák a hosszú út során, de még így is alaposan elfáradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!