Hírek

2015.01.04. 16:45

Visszatekintő: télbúcsúztatókkal kezdődött az év a város környékén is

Mozgalmas, választásoktól hangsúlyos év áll a város környéki települések mögött. Négy faluban a csatornaberuházás második üteme volt a fő fejlesztési vonulat...

Körmendi Erzsébet

A felújítás jelentős szakaszához érkezett a nagyvenyimi református gyülekezet háza. Hálaadó istentiszteleten mondtak köszönetet a hívők – bebizonyosodott, hogy összefogással bármit elérhet egy közösség – adtuk hírül januárban. Alig halkultak el a szilveszteri dudák és máris muzsikaszótól volt hangos a régi mezőfalvi tanácsháza: pótszilveszterezni jöttek össze a klubtagok. Továbbá új csarnok alapkövét rakták le a településen – a magyar találékonyság és alkotókedv jó példája a mezőfalvi PET palack újrahasznosító üzem, ahol a zsugorítástól, a begyűjtéstől a feldolgozásig mindenre van megfelelő módszere Simon Lajosnak. Különleges kiállítással, babagyűjteménnyel készültek a perkátaiak a Magyar Kultúra Napjára. Visszaemlékeztünk: január 18-án volt három éve, hogy 2011-ben megcsúszott a kulcsi löszpart. A csúszás két és fél kilométer hosszan, három településrészt érintett, a legsúlyosabb károk a Deák Ferenc és a Hullám utcában keletkeztek.

Két helyiség: egy szoba és egy konyha égett január közepén Perkátán a Damjanich utca egyik lakóházában. A falubeliek összefogtak, segítettek a tulajdonosnak. Daruszentmiklósról jelentettük: Hajdu Annamária, a Szederinda Óvoda vezetője harmadik alkalommal vette át a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Zöld Óvoda címet. Február elsején Daruszentmiklós és Kulcs általános iskolája új projektbe kezdhetett – a két intézmény közösen tizenegy millió forintit nyert pályázaton, ami az éves programokat szinte ingyenessé tette a felsős diákoknak, így számtalan élménnyel gazdagodtak.

Átadták a belvíz-elvezető rendszert: ötvennégy ingatlant mentesít a bel- és csapadékvíztől az árokrendszer, amelyet öt utcában építtetett Nagyvenyim önkormányzata fél év alatt. Az új halgazdálkodási törvény végrehajtási utasítása sok és jelentős változást hozott a horgászatban és a halászat rendjében. Ezekről is szó volt a Sirály Horgász Egyesület februári közgyűlésén. Közgyűlést tartott a mezőfalvi polgárőrség, és a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület is – ezekről is tudósítottunk. Továbbá: a közmeghallgatások időszaka volt február minden településen. Rácalmáson Schrick István polgármester előrevetítette a teendőket: befejezik ófalu partfal-stabilizálásának harmadik ütemét, megújul az óvoda középső szárnya, felépül a bölcsőde, utat építenek több utcában, kicserélik az elavult utcai lámpákat, térfigyelő kamerákat szerelnek fel. Nem is lett másként.

A tragikusan fiatalon elhunyt művész, Corbisier Kim emléke előtt gyertyagyújtással egybekötött délutánnal tisztelegtek Nagyvenyimen. A Barátság Nyugdíjas Egyesület és a Szent Pantaleon Kórház összefogásának köszönhetően folytatódott az egészségfejlesztési program Baracson. Jó hangulatú, nívós versenyt rendezett Komóczi Gábor emlékére Mezőfalván a Dunaferr SE birkózó-szakosztálya. Három év előkészítő munka után a közbeszerzési pályázat nyerteseivel aláírta Várai Róbert polgármester – a baracsi képviselőtestület egységes támogatásával – a Széchenyi utca megújulásához szükséges kivitelezési szerződést. Kezdődhetett a várva várt beruházás, amely a csatornázással, vízelvezetéssel, kerékpárút építésével együtt meghatározta a község múlt évét. A téli sportnapnak nagy hagyományai vannak Kisapostagon – nem megerőltető, viszont szórakoztató volt a tavalyi is.

Huszonöt éve lett város Dunaföldvár – a kilencezer lakosú település tavaly 2,8 milliárd forintból gazdálkodhatott. Mezőfalván téltemetéssel kezdődtek a szabadtéri programok, az előszállási Világjárók  pedig a busókban gyönyörködtek. Elkezdődött a 62-es út felújítása, illetve a csatorna átadása Mezőfalván. Valamint hírül adtuk: újra üzemel az iváncsai tanuszoda, amely novembertől zárva volt finanszírozási viták miatt. Kápolnabúcsút ünnepeltek szentmisével, megemlékezéssel a Szent Ferenc Szegénygondozó Nőverek Szeretetotthonában Nagyvenyimen. Rajzkiállítással, díjátadással éltették a Víz Világnapját Venyimen és Rácalmáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!