Hírek

2016.01.21. 20:53

Visszatekintő: zarándokútra, repülőnapra és augusztálisra is emlékezhetünk

Mozgalmas nyár és őszkezdet jellemezte Dunaújváros környékének településeit 2015-ben is.

Agárdy Csaba

Július elején a 3. Baracs-Kisapostagi Repülőnapot rendezték meg. Három település – Baracs, Kisapostag, Dunaföldvár – fogott össze annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény.

Adonyban két pedagógus vált jogosulttá a diplomaszerzés hatvanadik évfordulóján a gyémánt diplomára. A júliusi tanévzáró ünnepségen Orthné Horváth Marianna azonban csak egynek tudta átadni az oklevelet. Kard Lászlóné pár nappal az átadás előtt tragikus balesetben elhalálozott, így az ő diplomáját lánya vette át. A másik kitüntetett Gáborfi Lajos volt.

Július 6. és 11. között tartotta gyermek horgásztáborát a rácalmási Sirály Horgász Egyesület. Dualszky-Kovács István, a Sirály elnöke elmondta, a rétimajori Nyalóka szigeten húsz gyermek ismerkedett a horgászat és a természet rejtelmeivel három felnőtt kísérő segítségével.

Perkátán tavaly is megemlékeztek gróf Győry Terézről, a falu történelmileg meghatározó személyiségéről a 2009-ben felújított harangtoronynál.

Daruszentmiklóson megverte és lábát is eltörte kéthetes kislányának az a férfi, akit jogerősen előzetes letartóztatásba helyeztek. A bántalmazó apa részletes, beismerő vallomást tett.

Augusztusban falunapot tartottak Nagyvenyimen sikeres kitüntetésekkel teli eseményen jutottak túl a helyiek. Emellett kulturális és szórakoztató programok sokasága várta az ünneplő közönséget. Díszpolgári címben részesült Ambrusné prof. dr. Kéri Katalin, dr. Müller Cecília.

Kéthetes művésztábor kezdődött Baracson, amelynek a település civil szervezetei voltak a vendéglátói. A helyiek két hétig kalapácszörejt is hallhattak, tizenkét képzőművész vette birtokába az iskola udvarát és néhány helyiségét. Tizenhét óriási tölgyfarönk várta a fafaragókat, ezekből készítették a két falurész, Apátszállás és Templomos találkozásánál a patakon átvezető új kerékpáros híd szomszédságában álló park megannyi díszét.

Gyakorlatilag első próbálkozásra beindult hatévi elhanyagoltság után Rácalmáson a helyiek Jendrassik mozdonya. Vasút- különösen mozdonykedvelőknek páratlan élményt kínált az a Jendrassik rendszerű M40-103-as jelzésű dízel elektromos mozdony, amelyet sikerült megszerzeniük a rácalmási városvédő egyesület tagjainak.

Mezőfalva augusztusban különleges ízekkel, finom falatokkal és remek italokkal várta vendégeit augusztus 20-án. Többek között megrendezték a VI. Lecsófesztivált.

Nagyvenyim testvérvárosának, Altomünsternek nyugállományba vonult polgármestere, Konrad Wagner a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át.

Kulcson a Kemencés Egyesület tagjai tavaly is dagasztották és kemencében sütötték Kulcs új kenyerét, amelyet az evezős túra előtt szegtek meg a faluházban ünnepélyes keretek között.

Áldással a birtokukban felszentelt egyházi zászló mögött gyalogoltak sokan augusztus 22-én, a nemzetközi zarándok napon. Kisapostagtól Dunaföldvárig ötvenen gyalogoltak.

Szeptemberben Baracson komoly vita alakult ki. Az üdülőövezetben élők az ivóvízvezeték portánkénti árát az ottélők elutasították. Kétharmados többség kellett volna ahhoz, hogy a Baracs Duna-parti részén elterülő üdülőövezetben döntés szülessen arról, hogy kiépítsék az ivóvíz- és csatornahálózatot. Ennek érdekében az ottlakóknak is áldozni kellett volna, ingatlanonként 500.000 Ft-ot. A beruházáshoz szükség lett volna, hogy az érintett háromszázhatvan ingatlan tulajdonosainak kétharmada az építkezés megvalósítására szavazzon. Ez nem történt meg.

Az ország több pontjából érkezett kiállítási anyag szeptemberben Perkátára. Haditechnikai eszközök, járművek, egyenruhák és amit csak el lehet képzelni egy hadtörténeti kiállításon. A parkban egy féllánctalpas csapatszállító jármű fogadta a látogatókat, amit ki is próbálhattak.

Mór és Enying után Adonyban avatták föl a megye új – kilencedik – kormányablakát. Adony város kormányablakát dr. Simon László kormánymegbízott és dr. Harkay Tímea, a miniszterelnökség államtitkára adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!