Hírek

2017.03.21. 15:55

Nincs belőle végtelen sok - Éltetőnk, a tiszta víz

A vízzel is úgy vagyunk, mint némely állatfajjal vagy ásványkinccsel: azt hisszük, soha nem fogy el. De...

Pekarek János

Nem is vagyunk tudatában annak, milyen szerencsések vagyunk! Mi, magyarok - és ezen belül mi, dunaújvárosiak. Van vizünk! Ez a látszólag téves felkiáltás (hiszen nagyon ritkán fordul elő, hogy kinyitjuk a csapot, és nem folyik belőle tiszta víz) valójában a Föld nevű bolygó egyik legnagyobb problémájára utal.

Amíg azt hisszük, hogy az ivó (és ami legalább ennyire fontos: az ipari) víz miatt háborúk fognak kitörni és népek válnak hontalanná - valójában ezek a háborúk máris zajlanak, és egész népek vándorolnak vízben gazdag tájakra. Magyarországon pedig majdnem mindenütt van iható, növénytermesztésre és ipari célra felhasználható víz. De még ennél is gazdagabbak vagyunk: tartalékaink is vannak!

Elég csak egyszer eltévednünk a pusztán vagy az erdőben, hogy megtudjuk, mi a világon a legfontosabb: az ivóvíz! Fotó: Zsedrovits Enikő

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a tiszta víz: stratégiai kincs! Vannak vidékek, ahol máris értékesebb az aranynál vagy a kőolajnál. Világunk egyik legnagyobb abszurditása, hogy a Föld egyik legnagyobb sivataga, a Szahara alatt valóságos édesvízi tenger rejtőzik, ami valaha a felszínen boldogította az ott élő, kiterjedt népességet, amint azt a kellős közepén fekvő Tibeszti-hegységben talált sziklarajzok tanúsítják.

Sajnos, Magyarországon is van elsivatagosodóban lévő vidék: a Duna-Tisza közi Homokhátságon évről évre egyre mélyebbre kerül a talajvíz szintje, és eddig is több százezer ember költözött városokba a vízhiány miatt.

Magyarországnak stratégiai méretű víztartalékai vannak - de elsivatagosodóban lévő vidékeink is vannak! Fotó: Zsedrovits Enikő

Tudósok, mérnökök több tanulmányban és előadásban ismertették már, hogy Magyarország ennek ellenére olyan stratégiai méretű víztartalékokkal rendelkezik, amelyek nagyon fontossá válnak a közeljövőben. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan tartályhajókon exportálunk tiszta vizet közelebbi vagy távolabbi országokba.

Ehhez azonban jobban, körültekintőbben kellene gazdálkodnunk a vizünkkel! Azzal is, ami a földben van. Tudatában kell lennünk mindannyiunknak, hogy a rosszul trágyázott földek, a kezeletlen ipari hulladékok, a folyókba, tavakba engedett szennyezések tönkretehetik ezt a kincsünket.

Gondoljunk csak bele abba az abszurdumba, hogy drága pénzen megtisztítjuk a folyókból vagy a föld alól kinyert vizet, ivóvízvezetékeinkbe engedjük - majd amellett, hogy főzésre, mosdásra használjuk, ezzel mosunk is, és mindennek tetejébe ezzel a néhol egész földrészeken nem látott tisztaságú vízzel öblítjük le a vécéinket is!

Aztán újra kibányásszuk, drága pénzen megtisztítjuk, és ismét vécétartályainkba vezetjük...

Aligha véletlen, hogy az ENSZ által 1993 óta meghirdetett víz világnapjának 2017-es jelszava a "Szennyvizek? Tiszta vizet!" lett.
A világ szinte minden állóvize és folyója szennyezett már, és a szennyeződés felét adja az ipar - negyedét a háztartások, másik negyedét a mezőgazdaság termeli.

Tardi Károlyné

F. Rozália

Szabó Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!