Hírek

2015.01.25. 20:05

Vízben állnak a vetések - Ez a csapadékmennyiség már egyáltalán nem jó

Dunaújváros - Fagyot vár a mezőgazdász, hogy visszaszorítsa a növényfertőzéseket. Meg szünetet végre a csapadékban.

Pekarek János

- Ez a csapadékmennyiség már egyáltalán nem jó! - vágott a dolgok közepébe szokása szerint állandó mezőgazdasági szakértőnk, Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője, amikor a napok óta folyamatosan érkező esőről, havasesőről, gyenge hóról kérdeztük. Az igaz, hogy ilyenkor a mezőgazdasággal foglalkozók a csapadéktól függetlenül sem sűrűn fordulnak elő a földeken, de azért szemrevételezni a helyzetet ki-kijárnak de amit látnak, az egy cseppet sem szívderítő.

Egyrészt azért, mert a tömérdek víz most egyáltalán nem kell a növényeknek. Másrészt a sok eső és az enyhe hőmérséklet miatt igen nagy területeken jelentkeznek gombafertőzések: az őszi árpát például a sárgarozsda támadta meg, nem csak a város környékén, hanem az ország más vidékein is. Ezért aztán, amikor majd (majd...) rá lehet menni a földekre, akkor rögtön és nagy erőkkel kell permetezni a fertőzések ellen, ami cseppet sem teszi majd olcsóbbá a gazdálkodást, és a helyzet lehet, hogy még romlani fog, kihatva a termés mennyiségére és minőségére is.

Ahogyan az a város északi határában lévő körforgalmi csomópontnál is látszik, a talaj a végletekig telített vízzel
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezen kívül fölöttébb kérdéses az, hogy egyáltalán mikor lehet majd munkába kezdeni a táblákon, mivel a talaj teljes egészében telített vízzel, áll az eső a szántásokon, egyre nagyobb területeket borít el a belvíz. Még szerencse, hogy ősszel, tél elején minden földjüket felszántották, kiszórták a műtrágyát is: legalább erre már nem kell időt vesztegetni később.

- Az lenne a jó, ha februárban lenne pár hetes fagy, legalább mínusz 10-12 fokkal, ami visszaszorítaná a fertőzéseket, megtizedelné a kártevőket! - óhajtotta Márkli. Egyébként is csak februártól tervezték, hogy újra munkába veszik a földet, de pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ebből aligha lesz valami. Addig a gépek előkészítésével, javításával foglalkoznak, tervezik a munkák sorrendjét. A földek helyett tehát ez idő szerint a gépműhelyben látni a legtöbbször a mezőgazdászokat.

Azért akad jó hír is: sikerült eladni a tavalyi termények nagy részét. 1100 tonna kukoricát értékesítettek, ennek kiszállítása a héten kezdődik majd a raktárakból. Az üzletet többek között annak is köszönhetik, hogy a kukorica toxintartalma nullának bizonyult, s ezt a minőséget keresik a piacon. Van vevő az őszi árpára is, azt is hamarosan elszállítják a megrendelőkhöz.

A munkára alkalmas napokig pedig próbálják behatárolni, hogy hol pusztulhattk el a vetések a belvíz miatt, hol kell majd újrakezdeni az ősszel már elvégzettnek gondolt munkát a kedvezőtlen időjárás miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!