Hírek

2016.03.03. 19:16

Vizesek a mezők

Dunaújváros – Türelmetlenül várják az időjárás jobbra: szárazabbra, naposabbra, szelesebbre fordulását a gazdák.

Pekarek János

– Nem is emlékszem ilyen alkalomra, hogy március elején szabadságra küldtem volna a munkatársaimat! – kezdte csütörtöki beszélgetésünket Márkli János , a Pentele Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. – Az elmúlt két napban huszonnyolc milliméternyi eső esett a mi környékünkön: egyszerűen reménytelen rámenni a talajra! Az őszi vetések vizes, ragadós talajban szenvednek, pedig lenne teendő bőven. Ennek ellenére most hosszabb időre kényszerszünet lesz...

Az lenne a jó, ha már rámehetnének a földekre a gépek, de ahhoz túl sok az eső a talajban Fotó: Ady Géza

Az igazgató elmondta: legalább két-három napig tartó napos, szeles, száraz időre lenne szükség ahhoz, hogy legalább megkísérelhessék a tavaszi munkák elkezdését. Hozzátette: olyan sűrűn előfordul a mezőgazdászok életében, hogy valamilyen körülmény nem játszik a kezükre – most azonban semmi sem kedvez nekik. Ennek az lesz a következménye, jegyezte meg Márkli, hogy ha végre egy kicsit felszárad a talaj, szinte minden munkát egyszerre kell(ene) elvégezniük. Most a legsürgetőbb feladata az őszi vetések fejtrágyázása lenne: ezzel indítanák be a búza és az árpa növekedését. Ugyanakkor védekezni lenne szükséges a hamarosan megjelenő kártevők ellen is. Ráadásul az sem mindegy, hogy ezeket a munkákat milyen minőségben végzik el: tehát hiába erőltetnék a minél előbbi munkakezdést, ha azután később meg kellene ismételni a beavatkozást. A mai ár- és költségviszonyok mellett ezt egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, jelentette ki Márkli János. A Pentele Zrt-nél mindenesetre az összes gép készenlétben áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!