Hírek

2017.01.19. 20:30

Az ellenzéki képviselők továbbra sem tágítottak a vízhelyzet témájától

Dunaújváros - Erős országos médiajelenlét mellett kezdődött a közgyűlés csütörtöki ülése a városházán.

Körmendi Erzsébet

Vélhetően a közelmúlt kedélyborzoló eseményei, a város ivóvíz-ellátási és fűtésgondjai miatt mozdult rá az országos média is a város képviselő-testületének ülésére - az ott elhangzottak szerint feltételezhetően a helyi ellenzék hívására. DK-s, párbeszédes és szocialista hozzászólás egyaránt akadt a témával kapcsolatosan a közgyűlésen, amelyről a napirend végén a polgármester azt mondta, hogy már lefutott ügy, hiszen rendeződött a város ivóvíz-ellátása és távhőszolgáltatása. Múlt héten csütörtökön és pénteken valóban voltak gondok, a városvezető akkor megtette a szükséges intézkedéseket, és a hét végére normalizálódott a helyzet.

Cserna Gábor bejelentette: dr. Sürü Renáta, Dunaújváros jegyzője rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz egyes ellenzéki politikusok ellen az említett szolgáltatásokkal kapcsolatos megnyilatkozásaik miatt. De ne szaladjunk előre. Lássuk, mi történt a közgyűlés elején...

Szabó Zsolt szemléltető eszközökkel érkezett a közgyűlésre, mint mondta, a zseblámpát a közvilágítási, ásványvizet, szivacsot és vödröt pedig a fürdési (vízellátási) gondok miatt tette ki az asztalra. Szerinte az önkormányzatnak palackozott vizet kellett volna osztania az ivóvízhiányos időszakban. Arra kérte a polgármestert, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a városlakók megfelelő áron és a legjobb szolgáltatást kapják.

Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének csütörtöki ülésén Fotó: Ady Géza

Besztercei Zsolt szavaiból kiderült, elfogadhatatlannak tartja a szolidaritási hozzájárulás fizetését, akkor is, ha arról törvény rendelkezik. Ezen a jogcímen ugyanis 676 millió forintot vonnak el Dunaújváros önkormányzatától az állam által átvett iskolákra. A képviselő nem mellőzte a közvilágítást és a DVCSH-s szolgáltatásokat sem a felszólalásában. Úgy fogalmazott: a víziközmű- és távhőszolgáltatás a települési önkormányzat közfeladata, ami magában foglalja a felhasználók által igényelt víz biztosítását megfelelő mennyiségben és minőségben.

Pintér Attila sporttémával kezdve rákérdezett: A város támogatni kívánja-e a jövőben a futballt, a közgyűlési többségnek mi a szándéka ezzel a sportággal? Mert neki úgy tűnik, mintha az önkormányzat kivonulna erről a területről, ugyanakkor a másik oldalról viszont a stadion fejlesztésére komoly pénzek mennek majd el a következő időszakban. A képviselő egy hónappal ezelőtt és most is felhívta a figyelmet a helyi kábítószerhelyzetre, jelezve, hogy a középiskolákban erősen terjednek a drogok. Ezzel összefüggésben nagy hangsúlyt helyezett a helyi kábítószer-ellenes fórum tevékenységére, a droghelyzeten túlmutató és a közbiztonságra, bűnmegelőzésre is kiterjedő cselekvési program kidolgozására a rendőrséggel közösen. Örömmel fogadta, hogy dr. Sürü Renáta jegyző már tett erre vonatkozó lépéseket. A témához kapcsolódóan Cserna Gábor felkérte az ülésen részt vevő Moravecz Attilát, a Dunaújvárosi Tankerület igazgatóhelyettesét, valamint Csapó Gábort, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum igazgatóját, a drogügyeket illetően vegyék fel a kapcsolatot a képviselővel. A vízellátási nehézségek tekintetében Pintérnek is számos észrevétele volt, amit azzal zárt, hogy nem a demonstráció a fontos, hanem az, hogy biztosítani kell a megfelelő szolgáltatást.

Barta Endre családtámogatási hozzászólását, javaslatát később, sajtótájékoztatón bővebben ismertette (így azt külön közöljük - a szerk.).

A polgármester zárszavában az elmúlt egy hónap fontos eseményeiről szólt, majd a vízügyekre áttérve közölte, hogy a jegyző feljelentést tesz ellenzéki politikusok ellen. Az ellátással voltak gondok, de a szolgáltató megoldotta, a polgármester tette a dolgát, tárgyalt a DVCSH-val a város érdekében, hangsúlyozta Cserna Gábor. Hozzátette: zavaró volt ebben a kiélezett helyzetben az ellenzék reagálása, hergelték a közvéleményt, az utcára vitték az aktivistákat, lemondásra és felmondásra szólítottak fel, idehívták az országos sajtót, mindezt akkor, amikor a probléma már megoldódott. Az viszont nem nézik, hogy az aktuális ülésén mennyi pozitív dolgot tárgyal a közgyűlés, tette hozzá Cserna, azt javasolva: a jó hírekről is adjanak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!