Hírek

2013.01.06. 17:47

Vízkereszt - Az ünnepkör vége, illetve kezdete egyben

Ha hallgatunk a hagyományos népi megfigyelésekre, akkor hosszú tél vár ránk, esetleg férges lesz a mák...

Pekarek János

Az ortodox Karácsony alkalmából rakott hagyományos pásztortűz Rácalmáson, a templom mellett. Jobbról a második Dalibor Milenkovity

Egy ünnep két felfogásban: január 6-a, Vízkereszt napja a keleti keresztényeknél maga a Karácsony! Amint ezt szépen, bensőségesen, bár fájdalmasan szűk körben: mintegy húsz hagyománytisztelő ember részvételével meg is ünnepelték tegnap délután Rácalmáson, az Ófalu szerb ortodox templomában.Úgy, ahogyan kell: istentisztelettel, tűzrakással, énekléssel, majd otthon, családi körben   a megszokott ajándékozással.A dunaújvárosi szerb közösség január 8-án rendezi meg karácsonyát az óvárosi  Ráctemplomban. Január 6-hoz számos népi időjárási megfigyelés, sőt, babona is kapcsolódik. Csak egyet most. Vízkereszt napján fonni kell: akkor hosszabbak lesznek a kolbászok!

A nyugati keresztényeknél vízkereszt, a keleti ortodoxoknál karácsony napja január hatodika: szép ünnep mindkét részről!Vízkereszt a nyugati rítus és  hagyomány szerint a tizenkét napos karácsonyi ünnepkör zárónapja, régi elnevezésén szentkereszt napja, az Úr megjelenésének napja.

Görögül Epiphania, a megnyilvánulás  napja: a pogány mitológia szerint ekkor jelent meg az istenség, és ekkor imádták. A III. századtól a keleti keresztény egyházakban Krisztus születése napjaként tartották nyilván, ezért ülik az ortodox hívők ilyenkor a karácsonyt. A nyugati egyház, amely a legyőzhetetlen Mithrász pogány istenség napjával, december 25-vel egyeztette Jézus születésnapját, vízkeresztet (amint a szó is utal rá) Krisztus Jordánban való megkeresztelkedésének napjaként ünnepli.Mivel ez a tizenketted nap, az ünnep zárónapja nyugaton, ezért ezen a napon fosztják meg díszeitől a karácsonyfát.  Számos néphagyomány is kapcsolódik vízkereszthez, illetve a karácsonytól idáig tartó napokhoz. A babona szerint ezen a napon fonni kell, mert akkor hosszabbak lesznek a kolbászok. Ha vízkeresztkor megcsordulnak az ereszek, hamar vége  a télnek, jó termés ígérkezik. Ha  esik, hosszú tél jön, férges lesz a mák! Ha hideg eső esik, rossz lesz a termés. A Rácalmási Szerb Nemzetiségi Önkormányzat január 6-án délután rendezte meg a bádnyákot az ófalui ortodox templomban. Mohainé Csupity Zsófia, az önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: faágakat szenteltek meg, annak jelképeként, hogy ezekkel teremtenek meleget Jézus születéséhez, a jászol körül: erre emlékeztettek a templomban szétszórt szalmakötegek is.

Címkék#vízkereszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!