Hírek

2013.08.12. 22:00

Vízmentesítik a partoldalt Rácalmáson

Rácalmás - Az önkormányzat szeletekben menti az ófalui rész alatti csúszásveszélyes löszpartot. Újabb ütemet zárnak.

Németh András

– Nagy öröm a mai szűkös pénzügyi lehetőségek között, hogy Rácalmás kétszáznyolcvan millió forint vissza nem térítendő támogatásból stabilizálhatta Ófalu újabb szakaszát, és több mint háromszáz millió forintból folytathatja a munkát – mondta Schrick István polgármester a partfalstabilizálási program II/b. ütemét lezáró és a III. ütemet megnyitó rendezvényen hétfőn a Jankovich-kúriában.

Kenesei József tervezőtől (nagy képen jobbról) sok mindent kérdeztek a tájékoztatón részt vett lakók, hátul Sör Éva és Molnár János (Fotó: Lázár Zsolt)

A sorszámozás egyértelműen utal rá, hogy Rácalmáson ez már nem az első fázisa a partfalmegerősítésnek. Ellenkezőleg, ütemekre bontva valósítják meg azokat a terveket, amelyeket a kilencvenes évek végén kidolgoztak a szakértők a csúszásveszélyes partfal védelmére. Kenesei József tervező szerint arra törekedtek, hogy a legeredményesebb és minél kisebb felszíni rombolással járó módszert válasszák a kivitelezéskor. A munkák nagy része ugyanis az ingatlanokat is érinti.

Szabó Mihályné, unokái és Lia kutya sétáltott este a horgásztanya alatti új támaszték, az úgynevezett Gabionfal előtt

A II/b ütem részeként ejtőkutakból, fúrt dréncsövekből, elvezető vezetékekből, vasbeton aknából és kőbordákból álló szivárgórendszert építettek ki a szakemberek. Céljuk a rétegvizek kivezetése, ezáltal a talajmozgások megakadályozása volt. Ebben a szakaszban a Bajcsy utca és Deák tér, Kossuth utca és Szávó köz, Parti sétány, Vadkacsa köz és Hajós köz által határolt felszínmozgásos területet víztelenítették. A következő felvonásban pedig a Kossuth utca és a levezető közökön létesített galéria szerű csápos kútsorral, és a földbe legyezőszerűen befúrt ejtőkutas drénekkel a Szávó köz, Kossuth utca, Bruck köz, Kiss Ernő utca által közrefogott részt terhelő háttérvizeket gyűjtik összi és vezetik el a Dunába.

Szemesy István, a kivitelező cég vezetője is elmondta észrevételeit

A beruházás része lesz a műemlék értékű rác templom alap- és falszerkezetének megerősítése, az esővízelvezetők renoválása is.A kivitelező céget vezető Szemesy István elmondta a tájékoztatón: a már vízmentesített területen lakók közül többen jelezték, hogy az ingatlanukon függőleges mozgásokat észleltek. Talán furcsa, de az ügyvezető örül e jelenségeknek, ezt várta, főleg olyan részeken, mint például a Halász köz, ahol irdatlan mennyiségű vizet vettek ki a talajból. Megtudtuk: az eddigi három beruházási ütemben beépített műtárgyakon át 50-60 köbméter víz távozik naponta (!) löszpartból. A talajsüllyedések most még természetesek, ám ezek jövő év elejére beállnak, stabilizálódik a talaj. Az ügyvezető reméli, hogy a lakók továbbra is segítségükre lesznek, és jövő áprilisban azt tudják mondani: újabb rácalmási partszakaszt sikerült megmenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!