Hírek

2016.06.06. 18:40

Voksok, tények, vélemények

Amint arra számítani lehetett országos médiafigyelmet vonzott a helyi időközi választás, amely több - főként ellenzéki - szereplő szerint túlmutatott az üresen maradt képviselőhelyről döntő voksoláson. Az alábbi összegzésünkben a pártok vezetőinek gyorsértékelésén túl a részletes adatokat is szemlézhetik olvasóink.

Munkatársainktól

A helyi választási bizottság tájékoztatása alapján a város 04-es számú egyéni választókerületének 3671 szavazásra jogosult polgárból 1177-en éltek állampolgári jogukkal, és mentek el voksolni a vasárnapi időközi képviselőválasztáson. Ez 32,06 százalékos részvételi arányt jelent.

Az öt szavazókörben összesen 23 érvénytelen szavazatot regisztráltak. Többen éltek a mozgó urna kínálta lehetőséggel, és otthonukban szavaztak.

Egy rendkívüli esemény történt a választás napján: egy szavazópolgár rosszul lett a Dózsa iskolában lévő 17-es számú szavazókörben, őt mentővel szállították kórházba. Ezt leszámítva a választás rendben lezajlott és eredményes volt. (A szavazati adatokat táblázatunkban találják meg, a szerk.)

ÉRTÉKELŐK

Cserna Gábor (Fidesz): - Mindenekelőtt köszönöm a körzetben élők bizalmát. Mert annak ellenére, hogy a DK és a Jobbik helyben lejárató kampányt folytatott a Fidesz-jelölt, a városvezetés, a helyi Fidesz-szervezet ellen - főleg a kampány utolsó pár hetében -, a választók visszaigazolták a bizalmat. Szavazataikkal ismét tanúságot tettek arról, hogy az a munka, amelyet 2010 októberében, hat évvel ezelőtt elkezdtünk, minden támadás ellenére sikeres városvezetést igazol vissza az eredményeivel együtt. Jó munkát és sikereket kívánok Lassingleitner Fruzsina képviselői munkájához.

Pintér Tamás (Jobbik): - Két fontos tanulsággal is szolgált számunkra a vasárnapi szavazás. Egyrészt, a Jobbik százalékos arányban e választókörzetben jelentősen javított korábbi eredményén és sikerül megőriznie masszív szavazótáborát, ezért köszönet illeti jelöltünket Barta Endrét és csapatát. Másrészt, főként a Demokratikus Koalíció részéről olyan minősíthetetlen támadásokkal kellett szembesülnünk, amelyek minden alapvető tényt nélkülöztek. A tapasztalatokat levonva folytatjuk a megkezdett munkát és egy olyan szellemi és szakmai hátországot kívánunk kialakítani a következő időszakban, amely esélyessé teheti a Jobbikot a következő választásokon.

Mezei Zsolt (Demokratikus Koalíció): - Vegyesek az érzéseink. Egyrészt, büszkeséggel tölt el minket, hogy a DK és jelöltje, dr. Huszti Zsolt a második helyre futott be a szavazatok alapján, ám szomorúvá tesz minket, hogy ilyen előzmények után sem sikerült megverni a Fideszt Dunaújvárosban. A jelenlegi választási metódus alapján csak egy lehetősége van a demokratikus ellenzék pártjainak: az összefogás. A DK következőkben is ezt fogja támogatni. Elég összeadni a szavazatokat és kiderül, ezen az időközi voksoláson is komoly esély nyílt volna arra, hogy együtt megverjük a Fideszt. Ebből tanulnunk kell.

Szabó Zsolt (Párbeszéd Magyarországért): - A PM a vasárnapi voksoláson is bizonyította, hogy karakteres programot képvisel, amelyet értékelnek a választók. Remek jelöltünk volt, egy, az adott választókerület fejlődését elősegítő programmal. Azonban nem lehetünk elégedettek, hiszen a Fidesz nyert a választáson. A PM már korábban kifejtette, hogy a demokratikus ellenzék pártjainak és a civil szervezeteknek egy előválasztáson kellene döntenie a leginkább alkalmas kihívóról. A továbbiakban is ezt ajánljuk az ellenzéki pártoknak.

Gebei Bálint (független): - Először is gratulálok a nyertesnek, Lassingleitner Fruzsinának. Remélem, a Lakásszövetkezeten keresztül jól fogunk tudni együtt dolgozni a körzetben. Ahogy személyesen megismertem, úgy gondolom, hogy erre van esély, nyitott volt erre. Az első rövid, keserű íz után azt gondolom, mindenképpen reális a szereplésem, még annál több is. A nagy pártokkal összemérve az erőmet a szavazataim száma jónak minősíthető, meg vagyok elégedve ezzel. Nem volt egy szürke időközi választás, igen kimagasló kampányteljesítményt rakott le mindenki. Ami elgondolkodtató, és a legszomorúbb az, hogy mennyire sokan otthon maradtak. Ez persze évek óta így van. Egyre jobban érdekel, miért nem hajlandók megnyilatkozni.

Pintér Attila, a Magyar Szocialista Párt helyi elnöke szerint nagy pofont kapott az MSZP az időközi választáson. A fő gondot abban látja, hogy a szavazópolgárok 70 százaléka nem ment el választani: ez azt üzeni, nekik elegük van a politikából. Úgy véli, ez a választás nem Dunaújvárosról szólt, hanem pártcsatává vált az erősorrendért, az ellenzéki pártok egymás ellen harcoltak a Fidesz helyett. Szerinte három hete még az MSZP vezetett a DK előtt, amely számára Gyurcsány Ferenc nyerte meg az ellenzéki erőpróbát. Pintér azt mondta: megsértődött, amiért Tóbiás József MSZP-elnök már vasárnap éjjel felszólította őt a lemondásra, mivel tudja, mit kell tennie ilyen helyzetben. Ennek ellenére nem mond le, hanem felajánlja lemondását a tagságnak szerdán. Úgy gondolja, tagtársaival együtt hozott döntésük az önálló indulásról helyes volt. Akkor azt még Tóbiás József is így gondolta.

 

Jelölt neve:

Érvényes szavazatok száma:

Orha Zoltán Béla (független)

19 darab

Gebei Bálint (független)

84 darab

Selyem József (MSZP)

98 darab

Balogh Péter (Munkáspárt)

-

Barta Endre (Jobbik)

203 darab

Dr. Huszti Zsolt (DK)

243 darab

Pappné Grabant Ilona (PM)

84 darab

Harsányi Péter (SZDP)

1 darab

Lassingleitner Fruzsina Eszter
(FIDESZ)

422 darab

 

Meggyőző fölénnyel nyerte meg

Dr. Galambos Dénes, a város, a térség országgyűlési képviselője a következőket mondta el lapunk kérdésére válaszolva a szavazás éjszakáján:

- Harminc százalékos részvétel mellett a harminckilenc százalékos Fidesz-győzelem nagy jelentőséggel bír. Az országgyűlési képviselő számára is megnyugtató, hogy Lassingleitner Fruzsina meghatározó fölénnyel nyerte meg a választást. Általa olyan képviselő került be Dunaújváros közgyűlésébe, akinek a személye garancia a város fejlesztésének további folytatására, az eredményes döntéshozó munkára, biztosítja a stabilitást. Kifejezetten örülök, hogy sikeres időközi választáson vagyunk túl.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!