Hírek

2017.02.16. 17:25

Vonzó települést alakítanak - Közmeghallgatáson ismertették Kisapostag 2017-es költségvetését

Kisapostag - Nagy lendülettel álltak neki az idei elképzelések tervezésének - vezette fel a jövő irányait bemutató beszédét február 15-én, szerdán a falu kultúrtermében, közel ötven fős hallgatóság előtt megtartott közmeghallgatáson Nagy Attila polgármester.

Horváth László

- A Duna menti községben erre az évre 112 millió forintos kiadást számítottak a működéshez. A település a legnagyobb bevételeit az állami támogatásokból és az iparűzési adókból várhatja. Amennyiben a beadott pályázatok és egyéb bevételeik szerencsésen realizálódnak, úgy 350-370 millióból is gazdálkodhatnak - szerepelt Nagy Attila mondandójában.

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere szép és kulturált környezetet vázolt a 2017-es év terveiben Fotó: Horváth László

A folytatásban az idei évre várható projektek ismertetése következett, amelyben megtudhattuk, hogy az ivóvíz minőségének javítása, vízgerinccsere, több utca felújítása és vízrendezési munkálatai, játszóterek rendbetétele, új játékok beszerzése, tájház vásárlása, kialakítása, a bölcsődei projekt elindítása, kerékpárutak építése, lakópark létrehozásának előkészítése, régi óvoda közösségi épületté való felújítása és a Vágáshuta park (dísztó) környezetének rendezése ad feladatot 2017-ben az önkormányzatnak. A beadott pályázatok közül a teljesség igénye nélkül kiemelhetjük a Petőfi utca vízelvezetésének megoldását, a régi óvoda felújításánál az energetikai korszerűsítést, Dunaújváros - Kisapostag között megvalósítandó kerékpárutat az M8-as hídra való rákötéssel, valamint a Dunaferr IFI szervezettel közös pályázatot, amelyben a szervezet célul tűzte ki a társadalmi szerepvállalás helyi erősítését, így az elkövetkezendő három évben 47 rendezvényt szerveznének, illetve részt vennének benne. A közmeghallgatás napirendjének második pontjában Nagy Attila a 2017-es kulturális rendezvénytervet ismertette, ahol a megszokott éves programok mellett a június 3-ai falunapon tervezik a szomszéd község, Dunaegyháza testvértelepüléssé fogadását.

A fórum harmadik részében lakossági felvetésekre válaszoltak a képviselők. Farkas István a temetőhöz vezető út szélesítését és a rajta lezúduló víz elvezetését kérte. Molnár Tibor Kulcs példáját hozta fel a község lösztalajos területeinek kezeléséhez. Hammer István a Váci utca forgalmának szabályozásáért emelt szót. Peres Edit a buszmegállóból eltűnt pad helyére kért másikat. A hozzászólók közül többen a szemétszállítási problémákat is felhozták. A válaszokban elhangzott, hogy a beadott pályázatok és a megcélzott fejlesztések olyan környezetet alakítanak ki, ami szép, élhető községet eredményez. Vonzó településképet építenek a vállalkozások és a fiatalok idecsábításáért. Ennek egyik jele a téesz területén jelenleg betelepülő új cég, ahol 60-70 fő is munkalehetőséghez juthat - zárult az örvendetes hírrel a fórum hivatalos része.

A közmeghallgatás végén úgy összegeztek a megkérdezettek - támogatni tudják az elképzeléseket.

Felföldi János

Két lakossági vélemény az elhangzottak tükrében. Felföldi János: - A jelenlegi problémák mellett látni a település jövőjét. A pénzügyi tervezet rendben volt, és a projektek is szimpatikusak. Bizakodóan várjuk, mi fog belőle megvalósulni.

Kovács Ferencz Péter

Kovács Ferencz Péter: - Folyamatosnak érzékeljük a település fejlődését, és a fiataloknak is van alternatíva a bemutatott tervekben. 18 éve, az ideköltözésünk idején kezdődtek a fejlesztések, és nem bántuk meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!