Hírek

2017.05.03. 19:00

Bűncselekményt követ el, aki 13 éves kora előtt regisztrál a Facebookra

Webveszély címmel tartott két előadást a Dunaújvárosi Egyetemen dr. Bárkányi Pál, az Informatikai Intézet főiskolai docense kedden. Először a középiskolások hallgatták meg, milyen veszélyek várhatnak rájuk a világhálón, a másodikon a szülők szembesülhettek a veszedelmekkel.

Balla Tibor

Dr. Bárkányi Pál főiskolai docens láthatóan mindent tud az internetről, így aztán annak veszélyeiről. Nem is általános lózungokkal ijesztgette a középiskolásokat - akik azt gondolják, ők is mindent tudnak az internetről -, hanem konkrét példákkal. Persze azért némi statisztika is belefért az előadásba, mint például, hogy a közösségi média felhasználóinak száma elérte a 2789 milliárdos számot.

Kisebb meglepetést okozott a hallgatóság soraiban, hogy már az is bűncselekményt követ el, aki 13 éves kora előtt regisztrál a facebookra, pláne, hogyha fénykép készül róla, hiszen akkor az is bűncselekményt követett el, aki ezt megosztotta, továbbadta.

"Nem tudjuk, mi történik a képpel, nem tudhatjuk, hogy amikor szakítottunk a barátnőnkkel, elküldi-e másnak is"

Beszélt az internetes zaklatás témaköréről, a mémelésről, a trollkodásról, a sextingről. Szó esett az internetes pedofíliáról, amellyel kapcsolatban kijelentette, a világhálón egy pedofil 20 perc alatt képes megtalálni egy gyereket. Ennek szemléltetésére bemutatta facebook profilját, amin sem a képe, sem életkora, sem más adata nem volt valós, mégis 496 ismerőse van. Ez már elegendő lehet egy gyerek számára az éberség elaltatásához.

Beszéltek arról is, hogy a közösségi médiában érdemes különválasztani azokat a tartalmakat, amiket a haveroknak szánnak, és azokat, amit a külvilágnak. Egy későbbi állásinterjún még jól jöhet. Természetesen nem maradhatott ki a megfelelő és többféle jelszó témaköre sem. Bemutatta, hogy lehetséges más nevében, más e-mail címével levelet küldeni, ezért érdemes gyanakodni, figyelni a részletekre. Meglehetősen nagy felhördülést keltett, mikor bemutatta, hogy egyetlen ártatlan webcím beírásával törölhető a teljes tartalom a telefonról.

Délután már a felnőttek rémüldöztek a példákon, és tanulhatták meg, hogyan előzhetik meg a bajt, tiltsák, megfigyeljék-e gyermeküket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!