Hírek

2013.11.20. 19:55

Zakatol az Idővagon - Az 50-es évekkel nyitott az Éjszakai Átszálló

Tíz éve debütált a város kulturális életében a Kortárs Művészeti Intézet fesztiválja, az Éjszakai Átszálló. A várostörténet öt évtizede egy-egy Éjszakai átszállásba csomagolva.

Szabó Szabolcs

Két év kényszerű pauza után a városi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szerdán este ismét jelentkezett a Kortárs Művészeti Intézet több generációt is megszólító összművészeti időutazása, az Éjszakai Átszálló, amely idén az Idővagon munkacímen zakatol egészen vasárnap estig.

A szerda esti nyitón Ordas István műgyűjtő-mecénás és barátai alternatív múltidézése mesélt azokról az átkos, „baráti” '50-es évekről, a városalapítókról és városalapításról egy illegális pártgyűlés keretében. Az Éjszakai Átszálló csütörtök este 6 órától a várostörténet ´60-as éveiről regél majd.

Így szállunk át csütörtök éjszaka

A szerdai nulladik nap után csütörtökön már a szélesvágányon zakatol tovább a Kortárs Művészeti Intézet Idővagonja. Átszállások – menetrend szerint.

A csütörtök esti Éjszakai Átszálló Oláh Dezső nemzetközi hírű zongoraművész több mint izgalmas zenés időutazásával indul 18 órakor.

A folytatásban 19 órától Mindent a Punkról címmel egy kohászvárosi hiperaktív alkotóművész privát történetéből szemezget sajátos tolmácsolásban két pályatárs, Várnai Gyula és Páhi Péter. Az alkotópáros árnyjátéka nem csak felfedi a kilétét, de meg is mutatja őt a maga valójában.

Különös színfolt a hazai könnyűzenei palettán Torma Gábor, azaz, ahogy nemcsak a közönség, hanem ismerősei és közeli barátai is szólítják, Frenk. David Bowie-ba oltott sanzonista, gitáros-dobos-zongorista-dalszerző-énekes, akit a közönség a Hiperkarma dobosaként ismert meg, ám, aki már saját jogán is fontos szereplője a hazai popzenei életnek. Egyedi Frenk koncert este nyolctól.

Egy óra múlva, pont 9-kor egy igazi átszálló maratonista, dj. Mesterházy sokkolja majd az egybegyűlteket, ígérete szerint egy külön erre az alkalomra összegyúrt, a '60-as éveket megidéző zenekoktéllal. Az eklektikus zenebutik különkiadásban pedig ismét az Őszi Fejér Megyei Tárlat nagydíját bezsebelő Dunaújvárosból elszármazott, jelenleg Berlinben élő Horváth Tibor küld megfejtendő rejtjeleket az Idővagon utasainak a Kortárs Művészeti Intézetbe. A társasutazás ezúttal is ingyenes kocsikkal várja az átszállókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!