Hírek

2013.10.13. 15:45

Zamatos a termés, kiváló a hangulat Adonyban!

Adony - Lengyel testvérvárosi küldöttséggel ünnepelték az új bort a városka szőlőhegyén szombaton délután.

Pekarek János

Legalább kétszázéves hagyomány Adonyban a szőlőtermesztés és a borkészítés. Október 12-én, szombaton e hagyományok jegyében gyűltek össze a szőlősgazdák, présház- és pincetulajdonosok a település szőlőhegyén, hogy megünnepeljék az idei új bort.

Ami a szakértők szerint kitűnően sikerült, bár kissé talán kevesebb termett belőle a hosszú és forró nyár miatt, mint azt szerették volna.

Szabó Gyula plébános a litánia közben, mellette Králl István, a Szent Orbán borrend nagymestere, a kép jobb szélén Kozmér Amanda adonyi borkirálynő és L. Simon lászló országgyűlési képviselő (Fotó:Percsi Tibor)

Azonban, mint azt az adonyi plébános, Szabó Gyula mondta a hegyen álló, a borászok védőszentjéről elnevezett Szent Orbán kápolna előtt celebrált szombati ünnepi litánián, dicséret illeti a munkát, annak termékét, a bort, és mindenekelőtt a gazdák kitartását. Ronyecz Péter, Adony polgármestere is a sok fáradtságot és a hozzáértést méltatta köszöntőjében az összegyűltek előtt, akik között ott volt L. Simon László országgyűlési képviselő (maga is borosgazda), dr. Galambos Dénes Fejér megyei kormánymegbízott, valamint Adony lengyelországi testvérvárosának, Szczekocinynek a küldöttsége is, Krzystof Doby polgármester vezetésével.

Az újborünnepen adták át a dr. Menyhárt Ferenc és felesége, dr. Zsíros Mária által az évenkénti legjobb bortermelőnek felajánlott Szent Orbán vándordíjat is, amit idén Schmidt Attila adonyi borász nyert el.

A nap a helyi Györnyvirág énekkar és Rozmaring táncegyütes műsorával, valamint borkóstolással folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!