Hírek

2016.08.23. 18:50

Zarándoklat biciklin - A magyar sereg 490 évvel ezelőtti útját követik

Dunaújváros - A magyar történelem egyik legtragikusabb csatavesztésére emlékeztetnek kerékpáros zarándokok.

Pekarek János

Négy fáradt, de lelkes ember érkezett a Béke térre kedden este fél hatkor kerékpárral. Négy zarándok - akik a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából kerekezik végig a magyar hadak 1526-os útját Budától Mohácsig.

A tiszteletreméltó vállalkozás kiötlője egy hadtörténész, Négyesi Lajos alezredes, aki leányával, Noémivel és két katonatársával, Szárnyasi Maya és Nagy Károly főtörzsőrmesterekkel kelt útra. A zarándoklat egyrészt tisztelgés a magyar katonák évszázadokkal ezelőtti útja és sorsa előtt. Másrészt szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egy röpke évtized múlva itt az ötszázadik évforduló: készüljünk fel a méltó megemlékezésekre.

A zarándokok tegnap indultak Érd-Óvárosból, és Ercsi, Dunapentele, azaz Dunaújváros, Dunaföldvár, Tolna, Szekszárd, Bátaszék, Dunaszekcső településeket érintve jutnak el a tervek szerint augusztus 27-re Mohácsra, ahol Simicskó István honvédelmi miniszter miniszter mond majd beszédet a csata évfordulós megemlékezésén.

A Béke téren álló úgynevezett Lajos-kövekre (ezek a II. Lajos király vezette magyar sereg pentelei szálláshelyére emlékeztetnek) nemzetiszín szalagot kötöttek a zarándokok, ezzel a felirattal: Kerékpáros zarándoklat, 2016.

Az emlékhelyeket az imént felsorolt településeken 1926 és 1928 között létesítették. A zarándokok célja, hogy a fél évszázados évfordulóig a magyar sereg többi szálláshelyén, és a sorsdöntő mohácsi csata helyszínén, ami a mai emlékhely, a tömegsírok helyétől mintegy három és fél kilométerre délnyugatra, ami az egykori Földvár falu területén található, állítsanak emlékhelyet. Így a budai Gellért-hegyen is, ahol a régi emléktábla a II. világháborúban megsérült, majd a háború után nem pótolták.

Címkék#kerékpár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!