Hírek

2014.04.01. 13:45

Rédlné Szabó Ilona Edit: zarándoklat magyar és spanyol tájakon

Zarándok-útra mindenki más okból indul el. Van, aki belső harmóniát keres, más a fizikai határait feszegeti és van, aki csak egyedül akar lenni. A közelmúltban Rédlné Szabó Ilona Edit útinaplóiba pillanthattunk be.

Horváth László

Rédl Antalné szépszámú közönség előtt tartott élménybeszámolót

Lassan hagyomány lesz Mezőfalván, hogy zarándok-útra kelnek a helyi emberek, majd a nagy túrán megéltélményeiket egy úti élménybeszámolón osztják meg. Tavaly Südi László mesélt az El Caminóról, most pedig Rédlné Szabó Ilona Edit tárta a közönség elé élményeit.

Mi is késztet egy embert a hosszú menetelésre? Választ csak akkor kapunk, ha magunk is megismerkedünk a vándorok életével. A közel negyven érdeklődő előtt megtartott, diavetítéssel egybekötött előadáson a Magyar Zarándokút (2012) és az El Camino (2013) végiggyaloglásának történetét ismerhették meg az érdeklődők. A hosszú utazást egy százkilométeres Balaton-felvidéki túra előzte meg felkészülésként. Az igazi nagy megmérettetést a Magyar Zarándokút Esztergomtól-Máriagyűdig tartó szakasza jelentette. Gyönyörű hazai tájakon átvezető gyalogláson a szép élmények mellett meg kellett küzdeni a rossz és hiányos jelzőtáblák okozta eltévedéssel is. Így lett a 420 helyett 470 a megtett kilométerek száma. A balszerencsét azonban kárpótolta a sok önzetlen segítség, amit az út során megismert emberektől kaphat a zarándok. Volt, aki szépen összekészített elemózsiás csomaggal várta az úton lévőket, és volt, aki maga is segítségre szorult, de hálából értékes talizmánnal ajándékozta meg jótevőjét. A változatos körülmények között tartó zarándoklás hol hűs erdőkön keresztül, hol nap égette rónaságon, szúnyogok között végül eredményesen ért célba Máriagyűdön. Rédlné Szabó Ilona Edit boldogan és elégedetten tért haza. A tapasztalatokat pedig így összegezte: A legfontosabb a belső változás, ami egy ilyen út során lezajlik az emberben.

A rendezvény második felében az El Caminoval ismerkedhettek meg a hallgatók, amelyet ugyanolyan érdeklődéssel figyeltek, mint a magyar tájakon megtett kilométerek történetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!