Hírek

2014.03.23. 21:55

Ki mit tud? és sakkvetélkedő - Két helyszínen bizonyítottak a gyerekek

Az MMK-ban Ki mit tud? volt általános iskolásoknak szombaton délelőtt, a DF sportcsarnokában pedig sakkoztak a gyerekek.

Körmendi Erzsébet

Két rangos esemény kötötte le e tehetséges fiatalok figyelmét szombaton délelőtt. Április 4-6. között Dunaújváros ad otthont a Fejér Megyei Diáknapok rendezvénynek. Mivel ez a megyei középiskolásoknak nyújt lehetőséget tehetségük megmutatására, a Városi Diákönkormányzat úgy gondolta, hogy legyen egy hasonló rendezvény az általános iskolásoknak is: a 6-14 éves korosztály Ki mit tud?-on bizonyított több kategóriában.

A diákönkormányzat vezetője, Kereszturiné Haász Marianna elmondta, hogy vers- és prózamondás, népdal, néptánc, népzene, komolyzene, szólóhangszer, szólóének, kórus, könnyűzene, pop, rock, mai dal, ”sótájm”, képzőművészet témakörökben hirdettek meg a versenyt. Tizenhat produkcióval jelentkeztek a város általános iskolásai, amelyeket híres pedagógusai, művészei értékelték: Bálint Judit, Kálnay Adél, Németh Irma, Sógor Csilla, Kiss Endre és Rozsnyai Sándor. A képzőművészeti vonalon három iskola képviseltette magát diákrajzokkal – az alkotásokból kiállítást szerveznek a Rudas iskola aulájában, ahol a tárlat március 26-ig tekinthető meg.

Rangos színfoltja volt a szombatnak a DF sportcsarnokában megrendezett sakkverseny, amely az esélyegyenlőség jegyében zajlott: a Királysakk SE Dunaújváros Egyesület segítségül hívta a Jószolgálati Otthont dolgozóit és ellátottjait, hogy bizonyítsa a közös játék fontosságát. Katona Ferenc elnök elmondta céljuk, hogy megmutassák a gyerekeknek, szülőknek, hogy nem csak a számítógép van a világon... egyszerű játékokkal (párkeresővel, dominóval, ötödölővel) is lehet tartalmasan eltölteni az időt, közben logikát fejleszteni. A sakk is egy ilyek játék...

A Jószolgálati Otthon dolgozói és ellátottjai zenés-táncos műsorrak nyitották meg a programot, majd a játszmák szüneteiben kreatív kézműveskedésre, virágfestésre, kreatív játékokra várták a résztvevőket az aulában. A küzdőtéren pedig a sakkozók bizonyítottak – összesen hetvenen ültek asztalhoz négy korcsoport szerinti kategóriában. Megtudtuk: a tízhelyszínes megyei versenysorozat első állomása volt a szombati, dunaújvárosi forduló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!