Hírek

2013.01.02. 21:34

Zsúfolt műsorfüzettel várja közönségét e hónapban a Bartók

Dunaújváros - Gazdag kínálattal folytatja kőszínházi évadát januárban a Bartók színház. Nagy Ervin, Koltai Róbert és a jubiláló Vasas Táncegyüttes is a műsorban.

Szabó Szabolcs

Scherer Péter és Mucsi Zoltán főszereplésével január 7-én, hétfőn ismét a Bartókban a Nézőművészeti Főiskola című darab, amely ezúttal főként a diákokat csábítja délután öt órától. Az előadás valamikor a közeli jövőben játszódik, amikor már senki nem jár színházba. A kormány ugyanis bezáratta az összes színházat, mert a színészek egyre többször keveredtek vitába a nézőkkel, és sokszor leállt vagy félbeszakadt az előadás. Innen kezdi az építkezést a 2004-ben a nyíregyházi Vidor Fesztivál fődíját is elnyert darab.

A vendégelőadások mellett a közelmúltban debütáló Pimpáré és Vakvarjúcska című zenés kaland is látható lesz a Bartókban (Fotó: Lázár Zsolt)

Szintén az év első hétfőjén Rába Roland rendezésében jön Avery Corman klasszikusa, a  Kramer contra Kramer. A nagy sikerű regényből 1979-ben készült film öt Oscar-díjat nyert. Írója ebben az évben adaptálta színpadra, amelynek világpremierje az Orlai Produkció által januárban a Bartókban három alkalommal látható előadás. Főszerepben  a Dunaújvárosból indult Nagy Ervinnel és Kovács Patríciával.

A Magyar Kultúra Napján a stúdióteremben egy különleges színházi élmény várja a közönséget. Móricz Zsigmond 1924-ben és 1925-ben írt  naplófeljegyzéseiből gyúrt darabot Koltai Róbert, aki  így fogalmazott: "Móricz Zsigmond naplója a gyónásnál is több: élveboncolás. Heroikus harc szeretteivel és önmagával  a szerelemért. A szerelemért és a végtelen munkáért. A közel ezer oldalas, 1924-25-ben írt naplóból lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. Szívdobogtatóan felzaklató izgalmas olvasmány. Móricz varázslatosan és gyakran önmagát sem kímélő kegyetlenséggel ír. Legnagyobb meglepetésemre a műből az ördögi humor és az irónia sem hiányzik."

Móricz naplószilánkjait Koltai rendezte színpadra és adja elő a magyar kultúra ünnepén.

A hónap végén köszönti fennállásának hatvanadik évét a Vasas Táncegyüttes a Bartók színpadán. Az egykori és mai táncosokat egyaránt felvonultató jubileumi produkciót négy alkalommal is megtekinhetik az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!