Hírek

2014.10.29. 15:15

Zűrök a mezőgazdaságban

Dunaújváros - Túl sok az eső, késik a kukoricabetakarítás és a búzavetéshez a talajelőkészítés, esnek az árak...

Pekarek János

- Nagyon kegyetlen volt az idén a mezőgazdászokhoz az időjárás! - fakadt ki érdeklődésünket hallva Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.

A sokat tapasztalt szakember elmondta: amilyen jól indult a 2014-es esztendő, olyan rosszul folytatódott számukra. Idén júniustól kezdve minden hónapban legalább száz milliméter csapadék hullott, ami messze meghaladja a sokéves átlagot. A múlt héten például mindössze három nap alatt esett 106 milliméternyi eső...

- Az ilyen időjárás nagyon ritka! - hangsúlyozta Márkli, aki hozzátette: egyetlen ismerőse sem emlékszik hasonlóan csapadékos nyárra, őszre.

Ez pedig erősen érezteti hatását a munkák állásán is. Lassan halad a kukorica betakarítása: kedden is csak délelőtt tíz óra után mehettek ki a kombájnok a fölázott földekre, kukoricát vágni. S akkor még csak a kombájnok mentek ki: a műtrágyaszóró gépek és a tárcsázók meg sem kísérelték ezt...

Kerkuska Imre szánt traktorjával a vasmű melletti mezőn

Holott máris késésben vannak például az őszi búza vetésével! Amihez még elő kellene készíteni a talajt, felszántani, műtrágyát szórni, vetni. Márpedig az őszi vetés optimális ideje október 2-től 25-ig terjed, minden tapasztalat és statisztika azt mutatja, hogy ebben az időszakban a legsikeress a vetés. Ezen a dátumon máris túl vannak, s talajelőkészítéshez a legtöbb táblában még hozzá sem kezdtek.

Mindenki ideges, aki mezőgazdasággal foglalkozik, mondta Márkli. Esős, hideg őszt jeleznek a meteorológusok, s a kukorica víztartalma már eddig is igen magas: 18-20 százalékos, és a tároláshoz legalább 13,5 százalékra kell csökkenteni ami csak szárítással lehetséges, s ez jelentős költségnövelő tényező.

Továbbá egyre késnek a munkák, mindent mindenki egyszerre szeretne elvégezni. A piacon közben a túlkínálat miatt esik a kukorica ára (a magro.hu adatai szerint 8 millió tonna termés várható, már 35 ezer forint alá csökkent a termény tonnánkénti ára).

Visszavan még 300 hektár kukorica betakarítása és 135 hektár talaj előkészítése...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!