Jégkorong

2015.06.29. 15:59

Kanadai edző irányítja a dunaújvárosi hokisokat

Dunaújváros - A főszponzor nélkül maradt a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongcsapata alakul. Nemrég még az is elképzelhető volt, hogy megszűnik Dunaújvárosban a felnőtt jégkorong, most pedig ott tartunk, hogy kanadai edzője van a csapatnak.

Agárdy Csaba

Ifjabb Azari Zsolttól, a csapat menedzserétől megtudtuk, hogy a kanadai Lee Gilbert korábban már dolgozott Európában, és nagyon szívesen jön Magyarországra.

- Mielőtt szerződtettük volna Gilbertet, azért érdeklődtünk felőle. Azt hallottuk róla, hogy nagyon érti a dolgát, és eddig leginkább az utánpótlásban dolgozott. Nagyon jól menő üzletember, a jégkorong a hobbija. Azért jön hozzánk, mert teszik neki az, hogy egy fiatal csapattal alkosson.

Lee Gilbert (jobbról) magy reményekkel készül a dunaújvárosi munkára
Fotó: acélbikák.net

Azari Zsolttól még megtudtuk azt is, hogy augusztus 3-tól kezdi meg a csapat a jeges edzéseket, nyolc játékos érkezik még próbajátékra, magyar is és légós is. Rengeteget edzenek, a fiataloknak fel kell zárkózniuk a felnőttekhez, bíznak abban, hogy egy olyan folyamat indult most el, mint kilenc éve, aminek bajnoki cím lett a vége. Persze tisztában vannak azzal, hogy a következő szezon még nem a bajnoki címről fog szólni.

A klub új honlapja, az acélbikák.net közölt interjút az új kanadai edzővel, ebből idézünk.

- Hol él és hol, kikkel dolgozott eddig együtt a pályafutása során?

- Montréalban, Kanadában élek. Nagyon régóta vagyok már a jégkorong berkeiben, dolgoztam Európában és Észak-Amerikában is, s rengeteg NHL-s játékossal dolgoztam együtt, illetve kiváló szakemberek mellett leshettem el a szakma csínját-bínját.

- Járt-e már Magyarországon?

- Még sosem jártam Magyarországon, de Európában már hosszabb távon éltem: dolgoztam Franciaországban Párizsban és Avignonban, majd Dániában Koppenhágában.

- Mi a motiválja abban, hogy egy új közegben próbálja ki magát?

- Természetesen az elsődleges motivációm abban, hogy Magyarországra jöjjek az, hogy a Dunaújvárosi Acélbikák vezetésével közösen építsünk újjá egy olyan egyesületet, amely megállja a helyét a MOL Ligában. Szeretem az európai stílusú hokit, ami az észak-amerikai jégkorongnál jobban engedi a játékosoknak, hogy a technikai képességeiket teljes mértékben kihasználják, s ezáltal legyenek sikeresek.

- Mik a céljai és elvárásai?

- Elsősorban azt szeretném, hogy igazi csapatként dolgozzunk együtt a menedzsment, a játékosok és az edzők, úgy gondolom, hogy ez adja meg egy sikeres egyesület alapjait. Szeretnénk felépíteni egy olyan masszív programot, amiben elsősorban magyar játékosok játsszák majd a főszerepet, s amellyel segíthetjük azokat az új gyökereket megszilárdítani, ami ahhoz kell, hogy az Acélbikák újra a csúcson legyenek, de legalábbis tisztességesen helytálljanak a szezon megpróbáltatásai alatt.

- Mi a filozófiája a jégkorongban?

- Úgy gondolom a céloktól elindulva, visszafelé kell építkezni. A védekező rendszered fog például megalapozni egy gyors, hatékony támadó játékot, ami összességében egy erős csapat koncepciót ad majd ki. Természetesen hiszek a kemény munkában, s abban, hogy lelkiismeretesen kell elvégezni a házi feladatot, akkor nem lehet gond.

- Ha jól tudjuk, ismeri Donald MacLean-t, a csapat tavalyi edzőjét. Beszélt vele a magyarországi életről?

- Igen, beszélgettünk röviden Magyarországról és a csapatról is. Nagyon várom már az utazást, úgy gondolom, egy gyönyörű országban dolgozhatok majd, remek ételeket kóstolhatok meg és rengeteg építészeti és kulturális érdekességet fedezhetek majd fel. Marty Raymonddal is beszéltem, azt mondta, Budapest egy lélegzetelállító város és a magyar játékosokkal való munka egy kiváló élmény lesz, mivel nagyon keményen dolgoznak és extrém mértékben motiváltak, folyamatosan fejlődni szeretnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!