Jégkorong

2014.10.16. 19:45

Az Acélbikák rajtolnak a Kontinentális Kupában

Dunaújváros - Sorrendben pénteken a lengyel Sanok, szombaton a házigazda Brassó, vasárnap pedig a lett Prizma Riga lesz Dunaújvárosi Acélbikák ellenfele a Kontinentális Kupa második körében, ahonnan csak a győztes juthat tovább. Az elutazás előtt Gröschl Tamás csapatkapitány beszélt a várakozásokról, a csapatépítésről és vezetői szerepéről is.

Gallai Péter

- A Dab.Docler remek formában várhatja a tornát, hiszen vezeti a MOL Ligát, utolsó három meccsét is megnyerte, a legutolsót, a Miskolc elleni rangadót fölényesen. Soha rosszabb kezdést, na meg felkészülést a Kontinentális Kupára.

- Mindig a következő feladatra koncentrálunk, de a Miskolc elleni meccs már valóban a Kontinentális Kupa jegyében zajlott. Gyakorlatilag ez volt a főpróba, ami a 4-1-es siker ellenére rangadó volt. Amennyire tartottam ettől a meccstől, utólag annyira örülök, hogy velük találkoztunk és ilyen sikerélménnyel felvértezve vágunk neki Brassónak. Szerintem most játszottunk a szezonban legjobban, tényleg hatvan percen keresztül koncentráltunk. Nem mondom, hogy korábban nem így volt, de akkor többször akadt egy-egy olyan periódus, amikor mást akartunk csinálni, mint amit kellett volna. Szerencsére kedden ez nem jött elő, ügyes volt nagyon a csapat, javarészt jó döntések születtek, ami pedig rossz, az sem az a fajta, ami miatt szoktak jönni a hullámvölgyek, vagy a felesleges kiállítások. A kanadai tréner, Donald MacLean nagyon sokat videózik, sokat lehet belőle tanulni, ha egyszer edző leszek én is alkalmazni fogom ezt. Kiváló lehetőség megnézni, mennyire voltál hülye egy szituációban, vagy mennyire döntöttél jól. Egyébként eddig pont az erősebb csapatokkal volt kevesebb gondunk, valószínű ekkor mindenki jobban odafigyel. Azért azt se felejtsük el, hogy a MOL Ligában a végén, a rájátszásban kezdődik a tánc . Az lesz a sava-borsa a szezonnak, viszont építkezni és fejleszteni most lehet, aminek jelentős fokmérője előtt állunk.

Gröschl Tamás csapatkapitány bizakodó az elvégzett munka és az eddigi eredmények alapján (Fotó: Ónodi Zoltán)

- Említette, a legjobb jégkorongot produkálták kedden, akkor elég masszív már az eddig felépített ház, hogy sikerrel vegyék Brassót?

- Szerintem egyre biztosabb alapokon állunk és a cseh Hrdel érkezése elég jelentős erősítés, nagyon jó képességű centert igazoltunk, akire szükség volt. Az is jó, hogy van három ütőképes sorunk, amiket az edző színekkel jelöl, azaz nincs rangsor. Nem tudom, ha nem a Jegesmedvék jönnek, mit produkálunk, de mindenki tisztában volt vele, hogy ez hat pontos meccs, a melegítés során már láttam a többieken, hogy inkább nyugtatni kell őket, mint lelkesíteni, nehogy túlpörögjenek. Mától kemény sorozatterhelés vár ránk erős csapatok ellen, ebből a Sanokot és a Brassót ismerjük, utóbbi ráadásul otthon szerepel. Gondolom nem titkolt céljuk, hogy továbbjussanak, persze nekünk sem az, amire reális esélyünk is van de óva intek mindenkit attól, hogy készpénznek vegye az automatikus elsőségünket. Egyébként lehet furán hangzik, de nem más csapat kell legyen az ember mércéje, hanem saját maga. Lehet úgy kikapni, hogy valaki mindent megtett, s ebben az esetben nem köpi le a tükörképét. Természetesen mindent megteszünk a siker érdekében, de ilyenkor a szerencsefaktor sem elhanyagolható. A hoki sok szempontból kiszámíthatatlan, például a Brassó a román kupában ki tudott kapni a MOL Liga utolsó Csíkszeredától, amit senki nem várt. Ilyenkor a kondíció kérdése is előtérbe kerül, hiszen óriási megterhelést jelent a torna. Úgy kell sáfárkodni a kerettel, hogy vasárnapra is maradjon erő, de szerintem a fizikai regeneráció mellett a mentális is roppant fontos, utóbbi ilyenkor jóval nehezebb. Mindenképpen az a kulcs, hogy keveset hibázzunk, ehhez pedig mindenkinek tudnia kell mi a feladata, nem túl szerencsés, ha valakinek kihagy a koncentrációja.

- Gondolom csapatkapitányként nem csak a jégen kell vezérnek lenni, adott esetben a lelkeket is ápolja ha kell?

- Igen, az ember a pályán is példát kell mutasson például abban is, hogy megőrzi a nyugalmát és nem üvöltözik a bíróval, mert akkor a többi is azt gondolja, ezt neki is lehet. Ráadásul ha odamegyek kiabálva, akkor lehet egy kétes helyzetben nem biztos, hogy a javunkra ítélnek, mert nem vagyok szimpatikus emiatt. Régebben én is hevesebb voltam, de most már ezzel nincsne probléma. S igen, az is feladatom, hogy a fejeket egy irányba, a kitűzött cél felé fordítsam, csapatként kell dolgoznunk, az egyéni és önos érdekek csak másodlagos szerepet kaphatnak. Van, hogy a meccsen elpattan nálam a húr, ami nem szerencsés, de a találkozó után rendezni kell a kérdéseket. Aki hibázik, vagy nem tartja be azt amit kérnek tőle, annyira nem hosszú a padunk, hogy ezért őt a végére száműzzük, ami szerinten nem is helyes megoldás. Rá kell vezetni az illetőt a helyes útra, büntetés nélkül. Megpróbálok jó kapitány lenni, mindenki külön egyéniség a társaságban, s mindenkit ennek megfelelően is kell kezelni. Ne feledjük ebben a feladatban van négy rutinos segítőm. Két esetben jöhetünk haza felemelt fejjel Erdélyből, de csak abban a verzióban tudok gondolkodni, hogy a továbbjutás miatt...

Az ukrán bajnok, a Kompanyon-Naftogaz Kijev szerdán bejelentette, nem vállalja az indulást a Kontinentális Kupa E csoportjában a harmadik körben. A klub levelet küldött a szövetséghez, melyben kifejtette, anyagi okok miatt nem tudnak az angers-i tornán játszani, ahol a francia Angers és a fehérorosz Nyeman Grodno vár ellenfélre. Ezen az ágon szerepelnek a brassói csoport tagjai, ahonnan elvileg a győztes jut tovább Franciaországba. Az IIHF a későbbiekben dönt arról, hogyan pótolják a megüresedett helyet, még az sem kizárt, hogy a brassói négyesből az első kettő jut tovább, de ez még nem eldöntött. Ezért a dunaújvárosiak nyerjék csak meg ezt kört, így a biztos.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!