Jégkorong

2012.11.13. 20:56

Azari: a legfontosabb, hogy ne bízzuk el magunkat

Dunaújváros - Válogatottról, kiválasztásról, a dunaújvárosi felnőtt csapatról, az EBEL-es indulás víziójáról - Azari Zsolt logikájáról beszélgettünk a Dab.Docler csapatának elnökével.

Boda Bence

- A szezon előtt elsődleges célnak a fiatalok beépítését fogalmazta meg. Hol tartanak ebben a folyamatban?

- Meggyőződésem, hogy ez egy három-ötéves folyamat, amelynek az egyik legfontosabb része a fizikai felkészítés. Úgy gondolom, ebben a mi fiatal játékosaink, akik Dunaújvárosban játszanak, a lehető legjobbat kapták és kapják. A fizikai felkészítés terén semmilyen hiányérzetem nincs. Nem mondhatom el ezt a jégen töltött munkával kapcsolatban. Továbbra is úgy látom, hogy még rengeteg lehetőség van a játékosaink egyéni képzésében. Biztos vagyok azonban abban, hogy ezen a téren is sokat fogunk fejlődni. Úgy gondolom, törekvéseinket visszajelzi a játékosok mérkőzéseken nyújtott teljesítménye - látszik rajtuk a fejlődés. Az a legnagyobb kihívás, hogy ezt a jó teljesítményt stabilan, kiszámíthatóan tudják nyújtani.

- A szezon elején megfogalmazott célok a - lejátszott huszonegy mérkőzés tükrében - mennyire reálisak?

- A legnagyobb veszélyt most az jelenti, hogy a játékosaink ne bízzák el magukat. Messze van még a szezon vége, és nagyon sokat kell még azért dolgozni, hogy megtartsuk ezt a különbséget a saját csapatunk és a MOL Liga többi csapata között, amit most a tabella mutat.

- Ez a különbség azonban nem mutatkozik meg a nemzeti válogatott(ak) összeállításánál. Tudjuk, hogy ez fájó pont Dunaújvárosban. Mit gondol a nemzeti csapat és a dunaújvárosiak viszonyáról?

- Függetlenül a hollandok elleni fiaskótól, szomorúan tapasztalom, hogy az elmúlt években egyre erősebben szorul ki a versengés erősítése a magyar válogatott munkájából. Az elmúlt években az összes dunaújvárosi játékos beszámolt róla, hogy gyakorlatilag a bő keret összeállításánál már mindenki tudja, hogy ki marad és kinek kell mennie. Az aktív MOL Ligás játékosokat jellemzően tölteléknek használják, formálissá téve a posztokért folyó harcot. Vasgyis arról van szó, hogy bérelt helyek vannak a válogatottban, s nem veszik figyelembe a játékosok pillanatnyi formáját. Meggyőződésem, hogy hosszú távon nem tartható az a gyakorlat, hogy hivatalosan is leminősítik a magyar jégkorong hátországának tekinthető MOL Ligát, ahonnan az Alba Volán tölti fel játékosokkal az EBEL-csapatát. Az elmúlt tíz évben Székesfehérváron egyetlenegy játékost sikerült felnevelni a mai EBEL-csapatnak, miközben kilenc dunaújvárosi nevelésű játékos játszik, akik közül hárman a MOL Ligából érkeztek. Úgy érzem, hogy ami rövidtávon előny az Alba Volánnak az már középtávon is vissza fog ütni az egész magyar jégkorongnak. Elsősorban azért, mert elveszik a hitet az érvényesülésre azoktól a tehetségektől, akik nem a Sapa EBEL-csapatában, vagy nem külföldön játszanak.

- Mi a véleménye a kapitányváltásról?

- Nem tudom, hogy milyen meggondolások vezettek ehhez a megoldáshoz, nehezen érthető és magyarázható, hogy miért bízták Diego Scandellára a budapesti olimpiai selejtezőt. Csak találgatni tudok, de szerintem a szövetség szakmai vezetése úgy ítélte meg, hogy ezt a tornát a korábbi másodedzővel is simán hozni kell, s így időt nyernek a végleges döntéshez. Hozzáteszem, ismerem Diego Scandellát, szakmailag jónak tartom, de nincs aktív kapcsolata a magyar jégkoronggal. Nem értem, ha már felbontották Kevin Primeau élő szerződését, miért nem választották a kézenfekvő megoldást, Stephan Lundhot? Utólag persze könnyű okosnak lenni, de ha most Dániára kellene készülni, akkor is ugyanez lenne a véleményem, s mindettől függetlenül a konzekvenciákat mindig le kell vonni.

- Egyre komolyabb beszédtéma a Dab.Docler EBEL-ben való indulása, ami heves reakciókat vált ki a jégkorong szurkolók körében...

- Már régóta hangsúlyozom, hogy nagyon komoly logika mentén próbálom szervezni a klubot... A természetes fejlődés következő szintje e logika alapján csakis az EBEL lehet. Azt azonban mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy méretéből és lehetőségeiből adódóan Dunaújvárosnak jelenleg, és a közeljövőben semmilyen esélye nem lesz az osztrák nemzetközi ligába bekerülni. De biztosan állíthatom, hogy Dunaújvárosnak mindig lesz a hagyományainak megfelelő szintű felnőtt csapata!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!