Jégkorong

2014.09.24. 16:30

A divízió I/B-s junior világbajnokságot Dunaújváros rendezi

Tenerifén jégkorong kongresszus volt, itthon három fordulón túl jutott a MOL Liga, a Dab.Docler a második helyen áll.

Szeptember 18. és 20. között Tenerifén tartotta féléves kongresszusát a Nemzetközi Jégkorong Szövetség, melyen a férfi felnőtt divízió I/A csoportos torna házigazdája mellett számos más pontban is döntést hoztak - tudhatjuk meg a Magyar Jégkorong Szövetség honlapjának összefoglalója alapján.

Amint már megírtuk, az Ukrajnában kialakult politikai helyzet következtében Doneck visszalépett a rendezéstől, így kézenfekvővé vált, hogy az eredetileg is kandidáló Krakkónak ítéljék a rendezés jogát. Ezáltal tehát április 18-24. között Lengyelországban, az új Kraków Arénában mérkőzhet meg felnőtt válogatottunk Olaszország, Kazahsztán, Japán, Ukrajna és a házigazda Lengyelország együttese ellen. Ezzel eldőlt az is, hogy szintén ezen a helyszínen rendezik meg 2015. február 2. és 8. között azt az EIHC tornát, amelyen a házigazda lengyelek mellett Kazahsztán, Ukrajna és Magyarország is részt vesz, mintegy főpróbaként a világbajnokságra.

A férfi mezőny korosztályos világversenyei közül Magyarország kettőnek ad otthont: az U18-asok Debrecenben élvezhetik a hazai pálya előnyét 2015. április 12. és 18. között megrendezendő divízió I/A csoportban, míg az U20 december 14. és 20. között Dunaújvárosban fogadja a divízió I/B csoport mezőnyét.

A Dab.Docler kedden a Ferencvárost fogadta, egy remek mérkőzésen 4-3-ra nyertek az Acélbikák. A dunaújvárosiak lett kapusa, Janis Kalnins csapata egyik legjobbja volt a mérkőzésen

Az IIHF további tevékenységeivel kapcsolatosan is lényeges változások történtek, amelyek legfőbb oka, hogy a szervezet évek óta veszteségesen működik, így az eddig meglévő támogatási rendszert nem képes fenntartani. Ezért úgy határozott a kongresszus, hogy mostantól kétévente rendezi meg az inline-világbajnokságot. Emellett a női szakágban az Európai Bajnokcsapatok Kupájának (EWCC) központi támogatását teljes mértékben megvonják, így valószínűsíthetően ebben az idényben indul el utoljára ez a sorozat. Felmerült továbbá, hogy a férfi U18-as világbajnokságokat, vagy azok bizonyos csoportjait is csak kétévente rendezzék meg, ám ezzel kapcsolatban nem jutottak konszenzusra.

Szó esett a 2016-ban Lillehammerben rendezendő ifjúsági olimpiáról, amelyre 2012 után újra lehetősége van egy magyar fiúnak és egy lánynak kijutni a Skills Challenge-versenyszámban. Erre 2015 tavaszán rendeznek országos válogatót a 2000 és 2001-ben született fiatalok számára, ahonnan a legjobbak Vierumakibe utazhatnak a nemzetközi kvalifikációra.

Döntés született arról is, miszerint 2018-ban Pjongcsangban a rendező ország jogán Dél-Korea női és férfi jégkorong-válogatottja automatikusan részt vehet az olimpián.

A 2019-es A csoportos felnőtt férfi világbajnokságra 2014. október 31-ig várnak a jelenleg kandidáló Svájc és Szlovákia mellé újabb pályázókat. Amennyiben nem lép elő más jelentkező, már most Szlovákiának ítélik a 2019-es rendezést, Svájc pedig megkapja a 2020-as A csoportos torna rendezési jogát.

De evezzünk hazai vizekre! A MOL Liga három fordulón jutott túl, és már most látható, hogy a liga hétéves fennállásnak legszínvonalasabb, legizgalmasabb bajnokságára számíthatunk. Eddig meglepetés, hogy a kétszeres győztes Csíkszereda még nem szerzett pontot, és gólt is csak kettőt lőtt.

A Dab.Docler csapata három hazai mérkőzés után útra kell. Pénteken Brassóban (19 óra), szombaton Csíkszeredában (18 óra) lép pályára Donald MacLean együttese.

A dunaújvárosiak három forduló után nyolc ponttal másodikak a tabellán a Miskolc mögött.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!