Jégkorong

2014.12.10. 20:50

Lengyelország ellen kezd nemzeti csapatunk a dunaújvárosi vébén

Dunaújváros - Szombaton hat csapat küzdelmével megkezdődik a divízió I/B-s jégkorong világbajnokság. A csoport házigazdája Magyarország, ezen belül pedig Dunaújváros.

Agárdy Csaba

Ez pillanatnyilag a világbajnokságok tekintetében harmadosztálynak számít, de egy dolgot nem szabad elfelejteni, hogy a tízcsapatos elit mezőny mögött hat-hat csapatra van osztva a mezőny, ami azt jelenti, hogy Magyarország a világ legjobb huszonkettője között van. A vb-n sorrendben Lengyelország, Franciaország, Ukrajna, Kazahsztán és Japán ellen játszunk majd.

A Dunaújvárosban vasárnap kezdődő U20-as vb magyar meccseit online is nézhetik majd.

Továbbra is gőzerővel készül az előző évben a divízió I/B csoportba feljutott magyar juniorválogatott a vasárnapi rajtra. A napi két jeges edzéssel hangolódó 28 fős keretnek szerda délutánra csapatépítő programot szerveztek az edzők. A fiatalok lelkével amúgy is kiemelten foglalkoznak a válogatott kereteknél, kedden és csütörtökön ebéd után dr. Tóth László sportpszichológus áll a játékosok rendelkezésére.

Lehet, hogy sokan fanyalognak, de az tény, hogy nagyon sok jövőbeni NHL-játékost láthatnak majd itt a jégkorong kedvelői. Ez már az a színvonal, amire nagyon odafigyelnek a játékosmegfigyelők. Korábban Dunaújváros már rendezett, akkor még B-csoportosnak nevezett eseményt, ahol például a dunaújvárosi Acélbikák mostani kapitányát, Gröschl Tamást nézte ki az Edmonton Oilers svéd európai megfigyelője és draftolta is Gröschl játékjogát. (Sokan hiszik azt, hogy Szuper Levente volt az első NHL-be draftolt játékos, de az igazság Gröschl Tamás mellett van.)

De visszatérve a szombaton kezdődő nem mindennapos jégkorong eseményre. Elég csak az ellenfeleket megemlíteni, a kazah válogatott már megérkezett Dunaújvárosba két KHL-es játékossal és aki kicsit is követi a jégkorongot, az tudja, hogy a KHL majdnem NHL szintű bajnokság. És itt ragadjunk le egy szónál. A juniorok már majdnem, sőt időnként már felnőtt szintű hokisok, hiszen elég csak megemlíteni Jagomir Jagr nevét, aki tizenkilenc évesen már kétszeres Stanley Kupa győztes volt meghatározó játékosként. De megemlíthetjük Sidney Crosby nevét is, aki húsz évesen olimpiai győzelmet szerzett Kanada válogatottjának. Ezek nem régi történetek. Csapatunknak bár még a keret nincs kihirdetve, valószínűleg tagja lesz Hruby Gellért is, aki már kirobbanthatatlan a Dunaújvárosi Acélbikák védelméből. A remek felépítésű hátvédet tegnap az edzőtáborban sikerült telefonvégre kapnunk, aki nagyon szimpatikusan és nagyon szerényen nyilatkozott lapunknak.

- Bízom benne, hogy bent maradok a csapatban. Hatalmas élmény lenne itthon, a saját pályámon a magyar válogatott mezében bizonyítani, hogy az elmúlt évek munkája nem volt fölösleges.

Jó hír a nézők számára, hogy az utóbbi években megszokott módon, az utánpótlás-válogatottak mérkőzései jegyvásárlás nélkül tekinthetők meg. Szintén folytatódik az a dicséretes kezdeményezés, miszerint a hazai rendezésű világbajnokságokról ingyenes online videóközvetítés látható. Az már biztos, hogy a magyar válogatott minden meccséről, de nem kizárt, hogy a vb mind a 15 meccséről.

A junior-világbajnokság menetrendje (Dunaújváros):

2014. december 14., 16.30 Magyarország- Lengyelország2014. december 15., 16.30 Magyarország- Franciaország 2014. december 17., 16.30 Magyarország -Ukrajna 2014. december 18., 16.30 Magyarország -Kazahsztán 2014. december 20., 16.30 Magyarország -Japán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!