Jégkorong

2014.08.15. 19:20

Kezdődik a jégkorong-szezon

Dunaújváros - Bár még csak augusztus közepe van, de megkezdődött a jégkorong-szezon a MOL Ligás csapatoknak is. Egymást érik a felkészülési mérkőzések, a Dab.Docler jövő hétvégén megrendezi a második Docler Kupát.

Agárdy Csaba

A tervek szerint már most hétvégén mérkőzéseket játszott volna a DAB, hiszen hivatalos volt Topolcsányba egy nemzetközi tornára. A torna azonban sajnos elmaradt. Fontos hír az is, hogy nem Donyeckben lesz áprilisban a divízió I/A-s világbajnokság, hanem valószínűleg Krakkóban.


Bár még csak augusztus közepe van, de megkezdődött a jégkorong szezon a MOL Ligás csapatoknak is. Egymást érik a felkészülési mérkőzések, a Dab.Docler jövő hét végén megrendezi a második Docler Kupát.

A tervek szerint már most hétvégén mérkőzéseket játszott volna a DAB, hiszen hivatalos volt Topolcsányban egy nemzetközi tornára. A torna azonban sajnos elmaradt. Fontos hír az is, hogy nem Donyeckben lesz áprilisban a Divízió I/A-s világbajnokság. A jégkorongblog értesülése szerint az Ukrán Jégkorong Szövetség lemondott a jövő áprilisra kiírt vébé rendezési jogáról. A tornára minden bizonnyal Krakkóban kerül sor.

Az ukrán szövetség saját honlapján közölte pénteken, hogy nem tudja megrendezni a viadalt. A nemzetközi szövetség (IIHF) kommunikációs igazgatója, Adam Steiss még csütörtökön közölte, az IIHF szeptember közepéig vár választ az ukrán féltől, hogy Donyeck helyett hol rendezné meg a tornát, erre jött most a „válasz” az ukrán fél részéről. A lengyelek közben már korábban beadták kérvényüket, ha Ukrajna nem képes megrendezi a vb-t, akkor Krakkóba szívesen látják a mezőnyt. Foglalta össze a fejleményeket a jégkorongblog. 

A magyar szövetség arról tájékoztatta az MTI-t pénteken, hogy az érintett csapatok (magyar, lengyel, a japán, olasz, kazah) szövetségei már egyeztettek arról, hogy Lengyelországban képzelik el a vb-t, és erről hivatalos formában tájékoztatják az IIHF-et. A magyar, a lengyel és a japán szövetség vezetői már aláírták a levelet, ugyanakkor az olasz elnök személyesen mondta el René Faselnek, az IIHF elnökének, hogy Krakkóban lenne a legjobb helyen a torna, míg a kazah vezető egy rövid levelében jelezte, hogy nem utaznak Ukrajnába. Az IIHF május 22-én döntött úgy – éppen Krakkó ellenében -, hogy Donyeck rendezheti a divízió I/A vb-t, noha az ukrán válság miatt a lengyelországi helyszín tűnt esélyesnek a szavazáson.  Aztán a vb helyszínéül szolgáló csarnokot ismeretlenek május 27-én éjjel felgyújtották.

A pálya tulajdonosa Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, aki nem támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok törekvéseit, és többször felszólalt az ország egysége mellett. Korábban az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) visszavette Ukrajnától a 2015-ös férfi Európa-bajnokság rendezési jogát.

Vas Jánossal szerződést kötött a Slavia Praha jégkorongcsapata; ő az első magyar hokis, aki a cseh élvonalban szerepelhet.

Augusztus 22., 23., 24.: Docler Kupa, Dunaújváros, résztvevők: Dab.Docler, Cracovia Kraków (POL-1.), Gap (FRA-1.), Kallinge-Ronneby IF (SWE-3.)

augusztus 22., 19.15 Dab.Docler–Gap (FRA-1.) (Docler Kupa, Dunaújváros)augusztus 23., 19.15 Dab.Docler–Cracovia Kraków (POL-1.) (Docler Kupa, Dunaújváros)

augusztus 24., 19.15 Dab.Docler–Kallinge-Ronneby IF (SWE-3.) (Docler Kupa, Dunaújváros) A prágai klub a honlapján közölte, hogy a csatár tagja a 2014/15-ös idényre készülő keretnek, és a próbajátékon nyújtott teljesítménye győzte meg a szakvezetést. A válogatott centert – aki az előző két szezont a francia élvonalban töltötte – 2002-ben az NHL-es Dallas Stars kiválasztotta (draftolta), ám a texasi gárda csak a tartalékegyüttesében foglalkoztatta.Itthon a szezon az Acélbikák számára augusztus 22-én a Docler Kupával indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!