Jégkorong

2014.05.02. 15:10

Lundh-mester távozik a Bikáktól

Dunaújváros - Stephan Lundh a Dab.Docler jégkorongozóinak vezetőedzője volt az elmúlt három évben. A napokban eldőlt, a svéd szakember nem tér vissza Dunaújvárosba.

Agárdy Csaba

Stephan Lundh, a legnagyobb név, aki valaha is dolgozott a magyar jégkorongban, három sikeres szezont töltött el Dunaújvárosban. Tavaly és tavalyelőtt MOL Liga győztes lett csapatával (idén harmadik), kétszer volt magyar bajnok az együttessel, az idén pedig a Magyar Kupa arany is megszületett, méghozzá úgy, hogy az első helyhez a Sapa Fehérvár AV19 EBEL-csapatát is le kellett győzni.

Lundh eredményessége nem volt véletlen, hiszen Svédországban az egyik legnagyobb tiszteletben álló tréner. Kétszer is bajnok volt a Frölunda csapatával, kétszer nyert Európa Kupát, a felnőtt válogatottal világbajnoki bronzérmet, az ifjúságival pedig vb-ezüstérmet szerzett. Nem véletlen, hogy 2005-ben Svédország legjobb edzőjének választották. És ezek csak a legjelentősebb címei a remek szakembernek.

Stephan Lundh három sikeres évet töltött a Dunaújvárosi Acélbikáknál. Fotó: Ady Géza

A fentiek után érthető, miért volt hatalmas meglepetés, amikor 2011-ben Dunaújvárosba szerződött a tréner. Ő maga is nyilatkozta, sokszor megkérdezik tőle, mit keres ő Dunaújvárosban.

A mostani távozása ha nem is olyan nagy meglepetés, mint a jövetele, de mégis váratlan. A szezon végén ugyanis többször nyilatkozta, hogy szeretne visszatérni Dunaújvárosba, mert úgy érzi, van még itt feladata, például visszaszerezni a MOL Liga első helyét, megvédeni a magyar bajnoki címet és a Magyar Kupa elsőséget, és végre bekerülni a Kontinentális Kupa négyesdöntőjébe, amiről kétszer is lemaradtak. Most azonban Lundh közölte a dunaújvárosi vezetőkkel, hogy Malmőben, az IK Panternnél folytatja. Lundh hazatérésének jelentőségét, hírértékét mutatja, hogy a legjelentősebb svéd országos napilap, az Aftonbladet Aranyedző egy división I-es csapatnál címmel számolt be Lundh ismételt szerepvállalásáról a svéd jégkorongban. (A division I a harmadik számú profiliga Svédországban az SHL és az Allsvenskan után. Egyébként Lundh a lapnak nyilatkozva megerősítette, amit Magyarországon is többször kijelentett, hogy a legjobb magyar csapatok a Allsvenskan középmezőnyéhez tartoznának.)

Boda Bencét, a Dab.Docler klubigazgatóját kérdeztük arról, mi áll Lundh távozásának hátterében. – Sajnos igaz a hír, Stephan nem folytatja nálunk a munkát. Nagyon sajnáljuk, de érthető a döntése, igen komoly családi gondokkal küzd. Keressük az utódját, vannak kiszemeltjeink, vannak önként jelentkezők, és vannak menedzserek által ajánlott szakemberek is – tudtuk meg a sportvezetőtől.

Lundh mellett távozik a másik svéd edző, Jonas Johnson is, aki Lundh segítője volt, valamint a junior csapat munkáját felügyelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!