Jégkorong

2015.02.06. 20:15

A magyar hokiválogatott második lett a lengyelországi EIHC-viadalon

Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a lengyelországi EICH-tornát a magyar jégkorong-válogatott, Rich Chernomaz szövetségi kapitány értékes tapasztalatokkal lett gazdagabb az áprilisi, krakkói vb előtt.

Bobory Balázs

Magyarország - Románia 8-0 (1-0, 4-0, 3-0)

Torun, 500 néző. Vezette: Przemyslay, Wlodzimierz, Wojciech, Slawomir (mind lengyel).

Magyarország: Bálizs Szirányi (1), Mestyán, Sofron 1 (2), Metcalfe 1 (1), Kóger 2 (1), Orbán, Pozsgai, Azari 1 (1), Sebők (3), Benk, Gőz (2), Kiss D. 2 (1), Vincze, Berta (1), Magosi, Reiter, Varga A., Nagy K. (1), Erdély (2), Sárpátki 1. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz.

Románia: Polc Papp Sz., Nagy I., Flinta, Lusneac, Fodor, Sallo, Tranca, Góga, Farkas, Bors, Imecs, Constantin, Timaru, Molnár Zs., Munteanu, Georgescu, Tapu, Piszarenko, János, Csergő. Szövetségi kapitány: Greg Lindqvist. Kiállítások: 6, illetve 10 perc.

Azari Zsolt emberelőnyből szerezte a válogatott 3. gólját (Fotó: Kricskovics Antal)

Rich Chernomaz nem teregette ki összes kártyáját a toruni Négy Nemzet Torna első játéknapján, több rutinos játékosnak pihenőt adott, de csatasorba rendelte a tehetséges fiatalokat a romániai válogatott ellen. A magyar csapat fölénye már az első harmadban kidomborodott, de a vezető gólra sokáig kellett várni, végül a 20. percben Sofron remek passzát Kóger váltotta gólra. A második játékrészt még jobban megnyomták a mieink, aminek köszönhetően el is dőlt az összecsapás. A magyar alakulat a harmad közepétől sorra szerezte góljait hármat emberelőnyből , sorrendben Metcalfe, Azari, Kiss Dániel és ismét Kóger Dániel volt eredményes. Aki azt hitte, hogy ezzel megelégszenek a piros-fehér-zöldek, tévedett, az utolsó húsz perc is tartogatott izgalmakat, igaz, ehhez kellett a másik csapat is, amely mindent megtett a szépítésért. Gólt ütni azonban csak a magyar válogatott tudott péntek délután, Kiss D., Sofron és Sárpátki találatai után alakult ki a 8-0-ás végeredmény. A mieink számára tehát jól indult a torna, azonban a nehéz feladatok csak ezután következnek. Szombaton a házigazda lengyel válogatottal csapnak össze Benk Andrásék, a vasárnapi zárónapon pedig Ukrajna lesz az ellenfél. Mindkét összecsapás remek tesztlehetőség az áprilisi világbajnokság előtt.

A toruni tornán még egy olyan ellenféllel is találkozott a magyar csapat, amellyel áprilisban, Krakkóban is fog. Ukrajna hozzánk hasonlóan kikapott korábban a lengyel csapattól, így a viadal ezüstérme volt a tét a vasárnapi mérkőzésen.

Az ukránok kezdtek jobban, ehhez azért bőven kellett, hogy a játékvezetők egymásután szórják ki a magyar játékosokat a büntetőpadra. A harmadik emberelőnnyel éltek keleti szomszédaink, és a 9. percben Donika talált Rajna Miklós kapujába.

Szerencsére ezt követően a mieink is sokat kezdeményeztek, amelynek eredményeként Kóger Dániel létszámfórból egyenlített. Pörgött, hajtott a magyar alakulat, egyáltalán nem volt érdemtelen, hogy nem hátránynál vonulhatott az első szünetre.

A második játékrészre tovább javult a piros-fehér-zöldek játéka, és érdekes huzavonába kezdtek az ukránokkal. Andrew Sarauer a 25. percben a mieinket juttatta előnyhöz, erre Volodymyr a mérkőzés felénél válaszolt. Aztán kétszer is a magyar válogatott vezetett Gőz, majd Kóger révén, de az ellenfél előbb 13, majd 18 másodperc múlva egyenlített. Ekkor nem a védekezőjáték tökéletességéről szólt a mérkőzés egyik oldalon sem, a nézők főleg a semleges drukkerek viszont ezért egyáltalán nem voltak szomorúak, nem úgy a kispad mellett álldogáló edzők...

A befejező periódusban is többet próbálkoztak a magyarok (összességében a kapuralövési arány 41-27 lett ide), és a sok kísérletnek lett is gyümölcse, az 51. percben Vas János sikeres büntetőlövése után ismét a mieink vezettek (5-4). Eldőlni látszott a mérkőzés, amikor az 53. percben Kóger Dániel szép egyéni alakítás után megszerezte Magyarország hatodik, saját maga harmadik gólját. Nehezen viselték a közelgő vereség tényét az ukránok, Orbán Attilát például kirívóan durván kenték a palánkra, a fehérvári bekk nem is folytatta az összecsapást. Ukrajna ugyan az 57. percben még szépített, de az egyenlítésre nem maradt ideje, 6-5-re nyerte a magyar csapat.

Mindenképpen hasznos volt a négyes viadal a mieink szempontjából, Rich Chernomaznak van áprilisig ideje elemezni a pozitív, vagy éppen negatív történéseket. Ne felejtsük, a magyar csapatból egy sornyi klasszis hiányzott (Hári, Bartalis, Nagy G., Vas J., Tokaji).

Magyarország- Ukrajna 6-5 (1-1, 3-3, 2-1)

Torun, 300 néző. Vezette: Gergely (romániai), Przemyslav (lengyel), Polak (lengyel), Kasprzyk (lengyel)

Magyarország: Rajna - Kovács Cs., Varga A., Erdély (1), Gőz 1, Orbán, Benk, Sárpátki, Metcalfe, Nagy K., Pozsgai (1), Gröschl, Kóger 3 (1), Kiss D., Sikorcin (1), Sofron (2), Vas J. 1, Sarauer 1 (1), Magosi, Hüffner, Reiter (2). Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz.

Ukrajna: Zakarchenko - Andreykiv (2), Tolstushko, Ryabenko, Aleksyuk 1, Ramazanov, Kuzmik, Nimenko (1), Zakharov, Varlamov, Borysenko, Pobiodonostsev, Zabludovskíy 1, Lyalka 1, Chernenko (1), Borysenko, Gnidenko(1), Scherbatyuk, Blagiy 1, Bondaryev (1), Donika 1. Szövetségi kapitány: Olekszandr Godinyuk.

Kiállítások: 18, illetve 10 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!