Jégkorong

2014.10.15. 18:20

A Dab kapusa, Janis Kalnins lett a hét játékosa

Dunaújváros - Az elmúlt időben kiemelkedő teljesítményt nyújtott Janis Kalnins, a Dunaújvárosi Acélbikák lett kapusa, akit a harmadik hét játékosának választottak.

Gallai Péter

Az idei Kalnins második szezonja Dunaújvárosban, ahova nevelőegyesületétől, a Metalurgs Liepajatól érkezett. Az előző idényben kapustársával, az azóta magyar állampolgárságot szerző Peter Sevelával még mindketten idegenlégiósnak számítottak, így felváltva voltak nevezhetőek. Kalnins megfordult a lett olimpiai válogatott táborában is. Többek közt erről is szó volt az MJSZ interjújában, amit a hálóőrrel készített.

- A hét játékosa lett, Magyarországon viszont kevés honfitársa fordul meg, miként került ide?

- Köszönöm, megtisztelő a hét játékosának lenni. Miután lettországi klubom csődbe ment más csapatot kellett keresnem. Őszintén szólva a Dab.Docler volt a legreálisabb lehetőség, így aláírtam a szerződést, amit ajánlottak. Nagyon szeretek itt lenni, szép az ország és a jégkorong is jó, ráadásul folyamatosan nagy léptekkel fejlődik. Azt hiszem, nem tart sokáig, hogy az A csoportban lássuk a magyar válogatottat.

- Milyennek látja a ligát a lett bajnoksághoz képest?

- A MOL Liga jóval profibb, a jégkorong meg egy kicsit más, sokkal fizikálisabb a játék, több a test-test elleni küzdelem. A lett bajnokságban igyekeznek jól kinéző gólokat lőni és megfeledkeznek a fizikális hokiról.

Kalnins kedden a Miskolc ellen is több bravúrt mutatott be (Fotó: Ónodi Zoltán)

- Remek teljesítményt nyújtott az U20-as válogatottban, a legjobb védési százalékkal és kapott gólátlaggal zárta az utolsó korosztályos vb-t. Miként látja az esélyeit a felnőtt válogatottba való bekerülésre?

- Nem lesz könnyű, de ez az egyik célom minden évben. Rajtam kívül négy nagyon jó kapus verseng ugyanazért a helyért, de úgy gondolom, ha kihozom magamból a maximumot, akkor majd egyszer megkapom ezt a lehetőséget.

- Melyek a rövid távú céljai a jégkorongban és mivel szeretne foglalkozni pályafutása befejeztével?

- Nem árulhatom el minden célomat, szeretném őket megtartani magamnak. De annyit elmondhatok, lépésről lépésre haladok a legnagyobb célom felé és minden szezonban egyre jobbá szeretnék válni. Belekóstoltam már a kapusedzőségbe és nagyon élveztem, szeretek segíteni a fiatalabb kapusoknak, átadni nekik valamit. Ezért szeretnék kapusedző lenni majd, ha befejeztem aktív pályafutásomat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!