Jégkorong

2014.04.20. 13:11

Sikeres nyitány a jégkorong világbajnokságon

A magyar hokiválogatott 7-4-re verte Dél-Koreát a világbajnokság első meccsén.

Bobory Balázs

Vasárnap megkezdődött a Divízió I/A-s jégkorong világbajnokság Gojangban. A magyra válogatott győzelemmel kezdte a tornát a házigazda Dél-Korea ellen.

A dél-koreai vb nyitónapja nem nélkülözte a meglepetéseket. Az első mérkőzésen Ausztria hosszabbítást követően 3-2-re verte Ukrajnát, így két pontot szerzett, míg keleti szomszédaink egyet. A folytatás váratlan eredményt hozott, az olimpiai 7. helyezett Szlovénia 2-1-es vereséget szenvedett Japántól.

Már az első két összecsapás is azt mutatta, elképesztően kiegyenlített mezőny verődött össze Gojangban, éppen ezért volt lényeges, hogy a magyar csapat sikerrel nyissa a tornát.

Nos, ez egyáltalán nem tűnt egyszerű feladatnak Dél-Korea ellen, egy esztendeje az ázsiaiak legyőzték a mieinket a budapesti vb-n. A hazaiaktól most is rengeteg gyors korcsolyázást és megalkuvást nem ismerő harci szellemet lehetett várni.

Bartalis István (pirosban) mesterhármast ért el (Fotó: Kricskovics Antal)

Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, de a kapu előtt szerencsére a magyar válogatott _ Hetényi Z. _ Gröschl (1), Szriányi B., Sofron 1, Bartalis 3, Kóger (1) _  Vas M. (1), Hüffner, Hári (3), Vas J. (2), Kovács Cs. 1 _ Pozsgai, Tokaji (1), Azari 1, Sebők (1), Benk 1 _ Varga A., Orbán, Mihály, Nagy K., Magosi _ volt határozottabb. Persze annak nem örültünk, amikor a mieinknek nem sikerült kihasználnia a majd' két percig tartó kettős emberelőnyt, ám megnyugodtunk, amikor 15. percben szimpla létszámfórban Bartalis egy kipattanót terelt a hálóba, 0-1. A 18. percben jött a második, egy jó letámadás végén Benk elé került a pakk, aki a kissé jobbról lőtt, a korong megpattant Azari lábán és a hálóba csapódott, 0-2. Azt sem mondhatjuk, hogy Hetényinek ne lett volna védeni valója, szerencsére azonban fehérvári hálóőr ugyanúgy remekelt címeres mezben, mint a szezon közben kék-fehérben.

A második harmad már jóval egyértelműbb volt, bár kellett azért aggódnunk, elsősorban Sebők sérülése miatt, akit a honosított dél-koreai, Michael Swift ütközött le brutálisan. A hazai támadó megkapta jogos 5 perc+véglegesét, ezt pedig Azari büntette remek csuklómozdulattal, 0-3. A magyar henger a 35. percben dolgozott tovább, ekkor szintén emberelőnyben Sofron kanyarodott jobbról a kap elé. majd bevágta ziccerét, 0-4. Egy perccel később már Kóger ült a büntetőpadon, szépített Dél-Korea, a szintén honosított Radunske közelről mattolta Hetényit. Szerencsére erre is jött magyar válasz, a harmad végén Hári szolgálta ki Kovácsot, aki higgadtan értékesítette ziccerét, 1-5.

A harmadik játékrész remekül kezdődött a piros-fehér-zöldek számára, Bartalis a bal oldalról, szinte a palánk mellől pókhálózta ki a jobb felső sarkot, 1-6. Sajnos Radunske ismét szépített, de még mindig messze volt a dél-koreai válogatott. A 48. percben ismét ünnepelt a hazai publikum, Shin ugrott ki, és megoldotta a szólót, időt is kért Rich Chernomaz, a magyarok szövetségi kapitánya, 3-6. Sajnos a végén izgulni is kellett, Magosi kapott jogtalan kiállítást és az 56. percben Don Ku Lee távolról büntetett, 4-6. Az 58. percben Pozsgait is kizavarták túl szigorúan a játékvezetők, a dél-koreaiak a kapusukat is lehozták, vesztükre, mert Bartalis bevette az üres kaput, eldöntötte a mérkőzést. A végeredmény: Dél-Korea_Magyarország 4-7 (0-2, 1-3, 3-2).

A magyar csapat hétfőn, magyar idő szerint 9 órakor Ukrajnával csap össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!