Keresési eredmények

Találatok a "ásatás" kifejezésre: 16 db Szűkítse a találatokat a paraméterek pontosításával!

Tavasszal újra ásnak? A Seuso-kincs nagy része még a földben heverhet

2017. március 20., hétfő 20:25

Ha minden összejön, tavasszal kiderülhet, igaza van-e Dénes József régésznek, miszerint a Kőszárhegy melletti Szárhegy rejti a Seuso-kincs még meg nem talált darabjait.

hozzászólás

Kincsekre bukkantak Somogyban

2017. március 08., szerda 16:31

Ritka, rézkori régészeti lelet került elő a Somogy megyei Magyaregres közelében, az M7-es autópálya és Kaposvár között tervezett R67-es gyorsút építését megelőző feltárás során.

hozzászólás

Munkájukkal évszázadok kincseit őrzik meg

2017. február 20., hétfő 17:40

Veszprém - Egy vezérsírban találtuk a balatonudvari ásatáson ezt az aranyszálas szablyát. Az utolsó napokban bukkant fel, végül ez lett a legértékesebb lelet - meséli Pálffy Sándor, a Laczkó Dezső Múzeum fém-szakrestaurátora. A múzeum gyűjteményének gondozói nincsenek szem előtt, ám munkájukkal évszázadok kincseit őrzik meg.

hozzászólás

Arnulf palotájának környékét kutatják Zalaváron

2016. július 28., csütörtök 15:57

Zalavár – A hét elején visszatértek a régészek Zalavár-Várszigetre, ahol már évtizedek óta zajlik a Magyar Nemzeti Múzeum és az MTA BTK Régészeti Intézetének közös ásatása.

hozzászólás

Feltárult a csonttemető titka - A fő kérdés, mi történt Iharkúton nyolcvanötmillió évvel ezelőtt

2016. február 15., hétfő 05:35

Nagy számban Hungarosaurus, kajmán- és csigaropogtató halak maradványait is megtalálták egy nyolcvanötmillió évvel ezelőtti üledékrétegben az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyen. A képződmény kialakulásáról a tudományos eredményeket a közelmúltban, valamint folyamatosan publikálja az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja.

hozzászólás

Dínók után vadásznak a Bakonyban

2014. július 25., péntek 07:00

Iharkút -– Megkezdődött az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz-kutató csoport hagyományos, három hétig tartó nyári ásatása a Bakonyban.

hozzászólás

A régészeti munkát népszerűsítették

2014. június 01., 14:09

Veszprém – Ismeretterjesztő előadások és avar kori sír feltárása is szerepelt az első Régészet Napja veszprémi programjában.

hozzászólás

Róma tegnap és holnap

2014. április 30., szerda 06:56

Gorsium virágkorában Alsó-Pannónia központja volt, a létrehozott régészeti parkban 1970 óta rendezték meg a Floralia és a Ludi Romani ünnepét. Ezek az események idén is elmaradnak. De talán valami nagyszerű ígérete van a mostani csend mögött.

hozzászólás

Eredményes szezont zárnak a régészek a zalavári Várszigeten

2013. augusztus 31., szombat 07:12

Belegondolni is szédítő, hogy létezik megyénkben egy „zsebkendőnyi” terület, ami immár 65. éve ad munkát a régészeknek. A zalavári Vársziget feltárása ugyanis már 1948-ban elindult, s még '56-ban sem állt le.

hozzászólás

Értékes leletek kerültek elő Udvariban

2013. augusztus 26., hétfő 16:46

Övgarnitúrák, fegyverek, gyűrűk, karperecek, edények és egy csontból készült sótartó is előkerült az avar- és honfoglalás kori sírokból Balatonudvari nyugati végében található lelőhelyről.

hozzászólás

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...