Kert

2015.11.06. 16:57

A késő ősz gyümölcse - Utóérő, tehát kicsit lusta, de érdemes felfedezni

Nem szokványos, a színe barnás, mint a kiwié, de nem lehet jóízűen beleharapni, az íze szokatlan. Mi lehet ez?

Tőke Katalin

Az alma, a körte a birs rokona, ez a naspolya. Egyes források szerint Japánból származik, mások úgy mondják Kínából csempészték át Európába. A lényeg, hogy nálunk is kapható, és mint minden gyümölcsnek, a naspolyának is megvannak a maga pozitív jótékony hatásai az emberi szervezetre.

Ha megcsípte a dér, népiesen szólva „szottyossá” válik. Fotó: Wikipédia

A naspolya igen tápláló gyümölcs. A termés kezdetben halványan barnászöld, majd megbarnul, csak az erős fagy puhítja ehetőre, gyakorlatilag ősz végén, tél elején válik ehetővé. A gyümölcs gömbölyű vagy körte alakú. Héja molyhos, színe éretten barna, édeskés fanyar ízű, állománya kásás. Beérésével válik édeskéssé az íze.

Az almafélék közül a naspolya C-vitamin tartalma, a legnagyobb. Tartalmaz pektint, vasat és kálciumot is. Ennek köszönhetően lekvárfőzésre kiválóan alkalmas, a vérzékenységben szenvedőknek pedig kifejezetten ajánlott. Feldolgozható pürének húsokhoz, és akár finom parfé is készíthető belőle..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!