Márciusban beindul a természet - Ehető és gyógynövényeket gyűjtöttünk szakértővel

2017. március 13., 10:00 szerző: S. Töttő Rita fotós: S. Töttő Rita
komment
Székesfehérvár-Velence – A márciusi erdő már tartogat igazi kincseket és meglepetéseket Fejér megyében is. Frissen szedett, földillatú növényeket hozott beszélgetésünkre Lencsés Rita fitoterapeuta, aki elárulta, melyik zöld kincs mire jó.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kosárnyi növény az asztalon, közte az általam is ismert csipkebogyó, ibolya és tyúkhúr, a többi azonban azonosításra vár. Lencsés Rita fitoterapeuta hozta őket, reggeli erdei portyáján szerezte őket. Mind ehető és gyógyhatású növény. A természet ugyanis beindult…

– Azért hoztam csipkebogyót, mert még van belőle és most már biztos, hogy puha és így sokkal könnyebb teát készíteni belőle. Fontos, hogy ne főzzük, hanem hidegáztatással használjuk, hogy a benne lévő C-vitamint kivonhassuk belőle. Ám ha az ásványi anyagaihoz is szeretnénk hozzájutni, akkor viszont főzni kell – árulja el Rita a csipkebogyó titkait. Tavasszal beindul a természet, ilyenkor bújnak elő az ehető növények is.

– Ezért is hoztam például salátaboglárkát, amit azonban nehéz felismerni. Levele alapján lehet legkönnyebben megkülönböztetni a többi növénytől, például a gólyahírtől. A salátaboglárkának kicsit cakkosabb és kevésbé fényes a levele – mutatja Rita a kicsi levelet, amit ilyenkor, amikor még nem virágzik, érdemes salátában használni. A levelekben ugyanis akkor van a legtöbb vitamin és ásványi anyag, amikor a virág még nem jelenik meg, ugyanis az elszívja a levél elől a fontos tápanyagokat. Ráadásul virágzás után már nem szabad fogyasztani, mert némi méreganyag is felszabadul a levelekben.

A zamatos turbolya is elkezdett nőni, amit viszont a petrezselyemmel és gólyaorr félékkel lehet összetéveszteni. Ennek nagyon finom, ánizsos íze van, legfőképp a szárában, s mutatja is a gyógynövény szakértő a medvecukros aromát, amit még a laikus is érez. Ezt is most érdemes leszedni, mert ahogy melegszik az idő, úgy kezd el virágozni. – Ha nincs meg az ánizsos aroma a szárában, akkor az nem az, ne szedjük le! – hangsúlyozza a szakember.

A következő szerzemény a gyermekláncfű: – Ne tévesszük össze a kutyatejjel, az ugyanis teljesen más növény! Ráadásul a kutyatejnek is van tejnedve, ám az mérgező! – mondja Rita, aki segít a különbségtételben is: – A gyermekláncfű könnyen felismerhető, amíg még nincs virága, mert virágzáskor már összekeverhető a hölgymállal, oroszlánfoggal vagy a zörgőfüvekkel. Megkülönböztetni úgy lehet tőlük, hogy amikor megtörjük a szárát, a gyermekláncfűé csöves, üreges, míg a többinek tömött szára van.

Megtudjuk, hogy friss salátába szokták tenni, és nem mellesleg nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Ilyenkor ráadásul még nem keserű, ám amikor virágzik, akkor már igen. – Ezért nem szokták szeretni, pedig épp a keserű anyag miatt emésztésjavító hatású. A pitypangnak is nevezett növénynek egyébként a gyökerét is lehet még gyűjteni, akár méregtelenítésre, akár cukorbetegek teakeverékébe is jó, mert inulint tartalmaz, ami segíti a hasnyálmirigy helyes működését – mondja gyógynövény szakértő.

Hamarosan megjelenik a tyúkhúr is, amiből már elcsípett párat a fitoterapeuta. Sokan bosszankodnak e növényke miatt, mert gazként elsőként jelenik meg a veteményesben.

Viszont, mint kiderült, friss hajtásai salátában használhatóak. Ráadásul kifejezetten jó magas koleszterinszintre, magas nyáktartalma miatt pedig jó has- és vizelethajtó hatású. De mindez csak frissen érvényesül – szárítva, teaként veszít hatóanyagaiból. Majd pedig Rita felemeli a lila kisvirágot, a tavasz egyik nagy hírnökét:

– Hoztam ibolyát is, ami gyógynövény és ehető. Gyökerét is gyűjtik, amiből köptető hatású szirup készíthető. Virágát kandírozva szokták ételekhez adni, sőt afrodiziákumként is funkcionál.

De tartogat még számos kincset a természet, érdemes elindulni és megkeresni őket. De ne feledjük: szakértelem nélkül ne próbálkozzunk!

 

A fehér fagyöngy levele még szedhető. Vadgyümölcsfáról jó szedni, mert abból nyeri a legtöbb hatóanyagot.Vérnyomáscsökkentésre használják, de immunerősítő és méhizomzat erősítő hatású  is. Hidegáztatással vonható ki a beltartalma, alkoholba áztatva pedig tinktúra készíthető belőle.  A sárga termés azonban mérgező! Ezen kívül a kerek repkény, a pettyegett tüdőfű és a csalán is szedhető már.

 

 

S. Töttő Rita

2017. március 13., 10:00 szerző: S. Töttő Rita fotós: S. Töttő Rita

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...