Kék hortenzia

2017. március 28., 12:00 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa
komment
Veszprém – A hortenzia virágának színe függ a talaj minőségétől. Félárnyékos helyre ültessük a növényt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Amennyiben azt szeretnénk, hogy egy-két bokornyi különleges, rendhagyó színű hortenziánk virítson a kertben,  egy  apró trükköt kell bevetnünk. Akár  át is változtathatjuk a növény színét a megszokott rózsaszínről kékre.

Persze, ez nem megy  egyik napról a másikra, de nem szükséges hozzá túl sok munka és erőfeszítés. A hortenzia színe - a fehérét kivéve - a talaj pH-értékétől függően változik. Minél lúgosabb a talaj, a virágok színe annál élénkebb rózsaszín.

A hortenziákat félárnyékos helyre ültessük

Ahhoz, hogy a rózsaszín hortenzia kék színűre váltson, illetve a kékek megmaradjanak kéknek és ne változzanak vissza rózsaszínűre, növeljük a talaj savasságát. A talaj pH-szintjét ellenőrizhetjük egy egyszerű mintavétellel. Egy marék földet tegyük egy tálba, öntsünk rá ecetet.

Ha az oldat pezseg, ez magas pH-szintet jelez, azaz a talaj lúgos. Ha nem pezseg, akkor a talaj semleges vagy savas,  nem kell nagyon megváltoztatnunk, hogy a hortenziánk színe kék legyen. Keverjünk szerves anyagokat a talajba, hogy növeljük a savasságát. A kávézacc, vagy a tojáshéj ideális erre a célra. Megfelel a citrusfélék őrölt héja is.

Dolgozzuk bele a talajba a hortenzia töve körül, öntözzük meg. Tegyük félre egy tálban a citrusfélék lehámozott héját, illetve a kávézaccot, majd amikor a tál megtelik, vigyük ki a hortenziák táplálására. A talaj savassága lassan növekedésnek indul; a következő évben a hortenziánk már sokkal jobban kékleni fog.

Tóth B. Zsuzsa

2017. március 28., 12:00 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...