Kert

2016.02.29. 18:06

Virágos tavaszi hangulatot

Dunaújváros –Helló várva várt március! A jó idő beköszöntével alig várjuk, hogy szélesre tárjuk otthonunk ablakait és a tavasz minden melegségét, színét és illatát beengedjük otthonunkba.

Varga Krisztina

A természet ébredésének szemmel látható jele, hogy a fákon megjelennek az első rügyek, így egyre jobban vágyunk már egy kis felüdülésre, vidámságra. A hamarosan közelgő nőnap apropójából Palkovics Katalin virágszakértővel arról beszélgettünk, milyen növényekkel, hogyan teremthetjük meg a tavaszi üdeség érzését lakásunkban. Ma már a virágpiaci kínálatnak köszönhetően az év minden időszakában szinte bármely virágfajta elérhető, azonban ha igazán illatos és intenzív színű virággal szeretnénk kedveskedni érdemes mindig az évszaknak megfelelő szezonális növényt választani.

Palkovics Katalin tapasztalatai alapján a férfiak többsége nőnapon „berohan” az üzletbe, majd „fogd és vidd” alapon megvásárolja az első útjába kerülő szálas vagy cserepes virágot. A közelgő nőnapra hangolódva, íme néhány jó tanács, amelyekkel férfiismerőseinket felvértezve, a kapott nőnapi virágainkkal a kikelet könnyed és vidám hangulatát csempészhetjük otthonunkba. A szezon legnépszerűbbje a tulipán, a jácint, a frézia, mint a tavasz első hírhozói vágott és hagymás formában egyaránt elérhetők. Közkedvelt a primula, a nárcisz, az ibolya, és természetesen az örök klasszikusnak számító rózsa is a kedvencek sorát gyarapítja. Virágszakértőnk szerint kis odafigyeléssel nőnapi meglepetéseink nemcsak néhány napig, hanem típustól függően akár hetekig nappalink vagy hálószobánk dekoratív kiegészítői lehetnek.

De mire is figyeljünk vásárláskor? A legfontosabb, hogy milyen jellegű otthonba kerül a kiválasztott virág. Kertes házba remek döntés bármely hagymás növény, amelyeket a kertbe kiültetve hosszú éveken keresztül gyönyörködhetünk. Természetesen panellakás is alkalmas ilyen típusú virágok termesztéséhez, azonban ez rendkívüli odafigyelést kíván és nagyon időigényes gondozást. A friss vágott virág varázsa egyedülálló. Palkovics Katalin szerint ennek lelke a friss metszésfelület biztosítása. Ha hosszú ideig illatozó és élettel teli virágokat szeretnénk vázánkban látni, elegendő csupán napi 2-3 percet rájuk szánni és színpompás szirmokkal hálálják meg a gondoskodást.

Mit is jelent ez pontosan? A tavaszi virágok rendkívül nagy vízigénnyel rendelkeznek, így minden nap szánjunk időt arra, hogy a virág szárából fél–egy centimétert levágva felfrissítsük azt, így biztosítva a nagyobb vízmennyiség felvételét. Fontos, hogy a metszést ne ollóval, hanem késsel végezzük, mivel az ollóval összeszorítjuk a növényi rostokat és ez gátolja a hatékony vízfelvételt. A gondozás tovább fokozható az üzletekben vásárolható tápsó használatával, amelyet elegendő az első vízbe beletenni. Törekedjünk hát arra, hogy otthonunk minden szegletébe belopjuk egy kicsi a tavasz hangulatát, hiszen az illatok, a színek, az üde, életteli virágok látványa lelkünket is újult energiával, melegséggel tölti meg. A téli komorságot, szürkeséget lerázva magunkról lendületesen, feltöltődve, a tavasz könnyedségével vehetjük az előttünk álló akadályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!