Kézilabda

2015.10.28. 20:41

1200 gyerek, a jövő bajnokai játszottak nálunk két napig

Minden évben az egyik legérdekesebb és legnagyobb létszámú kézilabda utánpótlás-rendezvény az Üstökös Kupa Dunaújvárosban.

Jankó Árpád

Több száz gyerek, több tucat csapat, körülöttük az izgatott szülők sokasága, sok-sok nevelő, szakember, testnevelő tanár, edző foglalja el a város és most már környékének tornatermeit, sportcsarnokait ilyenkor. A fiatalok, gyerekek nagy, országos randevúja ez a kétnapos torna. Az idei volt sorrendben a tizenegyedik. A Dunaújváros Sportcsarnok, a város iskolai tornatermei, a főiskola csarnoka, sőt még a baracsi iskola terme is befogadta a tíz korosztály kézilabdázóit. A fiúknál U8, U10/11, U12, a lányoknál U68, U9, U10 U11, U12. U13 és U14, vagyis a piciktől a már kamaszokig fiúk, lányok gárdái léptek színre. Az Üstökös Kupa a kézilabda révén szinte az egész országot behálózta két napra. Néhány érdekes adat a tornáról. A legmesszebbről a szombathelyiek érkeztek (225 km), a legközelebbről pedig a rácalmásiak jöttek. De ide utaztak Szigetszentmiklósról, Törökszentmiklósról Tatabányáról, Szegedről, Kocsoláról is. Persze a jelentős kézilabdacentrumok is elküldték együtteseiket. Itt voltak a sió- fokiak, debreceniek, szegediek, a budapestiek és természetesen a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapatai is. Összesen huszonhét egyesület nyolcvannyolc benevezett csapattal indult, százkilencvenegy mérkőzést játszottak. A sok-sok kisgyerek nemcsak sportprogramnak fogta fel a tornát, hanem kirándulásnak, örömteli, vidám két napnak az őszi tanítási szünetben. Az otthoni monoton edzéssorozatok közben végre kiszabadulhattak, s bár a vesztett meccsek után azért volt szomorúság, a nyert derbiket követően pedig nagy-nagy öröm, elmondhatjuk: hogy kiváló hangulat jellemezte a XI.Üstökös Kupát. És akkor most lássuk a korcsoportok szerinti dobogós helyezetteket.

A dunaújvárosi Keringer Klaudia, az U14-es csoportban győztes csapat, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia játékosa harcol

Fiúk, U8: 1. XVI. ker KMSE, 2. Éles Kézisuli, 3. Kőkuti Sasok. U10/11: 1. XVI. ker, KMSE, 2. Rácalmás, 3. Éles Kézisuli. U12: 1. Pick Szeged, 2. Bp. Elektromos, 3. XVI. ker. KMSE. Lányok. U8: 1. XVI. ker. KMSE, 2. Szombathely, 3. Éles Kézisuli. U9: 1. Szombathely, 2. Bajnok DSE, 3. Szigetszentmiklós. U10: 1. TSC-Dózsa Tatabánya, 2. Szigetszentmiklós, 3. FKC. U11: 1. Debrecen SI, 2. Bajnok DSE, 3. Győri ETO. U12: Szombathely, 2. Bajnok DSE, 3. XVI. ker. KMSE. U13: 1. Győri ETO, 2. XVI. ker. KMSE, 3. Szeged. U14: 1. Dunaújvárosi KKA, 2. Éles Kézisuli, 3. Pénzügyőr.

Természetesen minden csoportban kihirdettek gólkirályt és legjobb kapust is. Összesen ötezer ötszázharminckilenc gól esett, ami mérkőzésenként huszonkilences átlag. Valamennyi csapat közül kiemelkedett a Győri ETO U13-as együttese, amely hét mérkőzésből hetet megnyert 240/51-es gólaránnyal. S ha már a számoknál tartunk meg kell jegyezni azt is, hogy Dunaújváros ezen a két napon megtelt az ország minden részéből ideutazott felnőttekkel, szülőkkel, szakemberekkel is. Tehát Dunaújvárosnak is jó propagandát jelentett az Üstökös Kupa. Nem akármilyen adat a végére: hétfőn este hatszázhetvenen foglalták el szálláshelyüket Dunaújvárosban. Elmondhatjuk, Németh Miklós (FMKSZ főtitkár) vezette megyei szövetség és valamennyi szervező, rendező óriási munkát végzett, de a gyerekek öröme, a tapasztalható vidám hangulat, az izgalmas, nívós játékok láttán, a fáradozás megérte. Csöregi László főszervező így foglalta össze a kétnapos tornát.

– Nehéz és komoly örökséget vettünk át az eddigi rendezőktől. Köztudott, hogy a Kohászon belül Takács Józsefné volt ennek a főrendezője. Most mi, a szövetség nevében próbáltunk megfelelni ennek a kihívásnak. Azt hiszem nagyrészt ez sikerült is. Majd legközelebb már nagyobb rutinnal kijavítjuk a hibákat. Óriási élmény volt látni, hogy az őszi tanítási szünetben ezerkétszáz gyerek kézilabdázott Dunaújvárosban. Szívesen jöttek ide ismét a csapatok, a szakemberek, a gyerekek. Ez az Üstökös Kupa nem ütközött semmilyen bajnoki sorozattal. Kis faluktól kezdve nagy egyesületekig is élvezték ezt a nagy kézilabda ünnepséget. Arról nem is beszélve, hogy a neves klubok megfigyelői hétfőn és kedden keresték és igyekeztek felfedezni a tehetségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!