Kézilabda

2014.04.18. 16:00

Rapatyi Tamás: minden posztra van két játékosom

Dunaújváros - Már második éve dolgozik ezzel a csapattal Rapatyi Tamás mesteredző, a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia ifjúsági együttesének szakvezetője.

Jankó Árpád

- Tizennyolc játékos szerepel a keretben, fele dunaújvárosi, a másik fele pedig máshonnan jött hozzánk. Kecskemétről. Szigetszentmiklósról, Fehérvárról, Százhalombattáról is fogadtunk lányokat.

- A mostani bajnokság kezdetén mi volt a legelső fontos feladata?

- A játékstílus, a játék logikájának, a mozdulatoknak megtanítása védekezésben, támadásban. Mindez természetesen a csapatjáték fejlesztésével együtt. Ez legalább annyira fontos, mint az erőnlét növelése. Persze ez a tanulás folyamatos, és a bajnokságban voltak nagyon jó jelek: látható eredményei a készségfejlesztésnek. Erre csak egy példát említek: a nyitott védekezést riválisaink szerint is mi csináljuk a leghatékonyabban az egész mezőnyben. Támadásban már kevesebb taktikai elemet próbáltunk elsajátítani, de azt pontosan, kidolgozottan.

- Megfelelő az ifjúsági csapat jelenlegi kerete az eltervezett feladatok megoldására?

- Minden posztra van két játékosom. S menet közben az is kiderül, hogy kinek hol találhatók a korlátai, azaz hogyan és milyen tempóban fejlődik. Okos, értelmes lányok, akik az iskolában hozzászoktak a sikerekhez, és így egyesek nehezen viselik el, ha a kézilabdázásban kudarcok is érik, vagy kevésbé gyors, látványos a fejlődésük.

- A nehezebb pillanatokban minden bizonnyal a jó, baráti közösség sokat segíthet...

- Éppen ezért találtuk ki már tavaly februárban, hogy minden hónapban tartunk egy csapatmegbeszélést. Ezeken mindenki elmondhatja a véleményét, a negatívumokat, pozitívumokat. Az őszinte beszélgetések révén sokat javult a csapat egysége. Segítik egymást, tudnak örülni a társak sikereinek.

- Az ifjúsági csapat játszik az NB I ifibajnokságában és az NB II junior bajnokságában. Bírják a kettős terhelést?

- Mindkét sorozatot komolyan veszik a lányok, és bírják erővel. Az ifibajnokság nagyon erős, mert más csapatoknál a juniorok itt is szerepelnek. A hetedik helyen állunk, ami reális eredmény. Az NB II-ben pedig gyengék az ellenfelek. Ez utóbbi nem más, mint egy gyakorlótér.

- Egyszóval elégedett az idei eredménnyel?

- Jó irányban haladunk. Szeretek ezzel a csapattal dolgozni. De jó volna, ha mindenkinél látnám a fanatizmust, a tudatosságot, hogy belső hajtóerővel rendelkezik. Hogy ha törik, ha szakad, el akarja érni a tanulandó mozdulatnál, hogy minél korábban és tökéletesen sikerüljön. Vannak tehetségeink, nem is egy. Klujber Katrin már a serdülő válogatott tagja. Négy-öt játékosra pedig felfigyeltek. Berta Bianka, Iván Emese, Kolics Viktória, Meskál Klaudia már kapott meghívót a válogatott keret edzésére. Az a lényeg: ők is akarják, hogy a felnőtt csapat, ha eljön majd az ideje, ragaszkodjon hozzájuk.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!