Kisapostag

2015.04.14. 15:58

Teltházas versünnep, nem szokványos módon

Kisapostag - Kis közösség, nagy versszeretet. Otthonról hozott versekkel készültek a költészet megünneplésére a kisapostagiak.

Horváth László

József Attila születésének évfordulójára zsúfolásig megtelt Kisapostag művelődési háza a pénteki költészet-napi rendezvényen. A programon a versek szeretete mellett nagy hangsúlyt kapott az egyéni irodalmi előadói ambíció: otthonról hozott kedvenc költeményeiket szavalták az alkalmi fellépők.

Ritka dolog, hogy egy kis településen, mint Kisapostag, ilyen sokan tiszteljék meg jelenlétükkel a kultúrházat. Múlt hét pénteken költészet napja alkalmából rendezett összejövetelen közel hetven fő húzott ünnepi ruhát. Jöttek fiatalok, apukák, anyukák és idősek is szép számmal. Sokuknak egy-egy papírlap, vagy füzet lapult a tarsolyában.

Az ünnepi mozzanatok bevezetőjeként Farkas Cintia művelődésszervező József Attila költői munkásságát méltatta, majd az iskolások produkciójában a magyar nyelvről hangzottak el apró idézeteket.

A folytatásban a közönség kapott főszerepet. Ki-ki a maga által hozott verssel emlékezett a magyar irodalom nagy költőire. A rendezvény második felvonásában a költészet lényegéről folyt a beszélgetés. Válaszokat pedig a kisapostagi kötődésű Nagy Ervintől a Kecskeméti Katona József Színház színészétől kaptak, aki 16 éves koráig lakott a községben. A színész lapunk munkatársának is nyilatkozott:

- Egyre kisebb a költészet jelentősége a mai világban, éppen ezért minden színésznek foglalkoznia kell ezzel. Ez a magyar nyelv ápolásának az utolsó bástyája és sajnos a médiából már teljesen kikopott. A magyar kultúrának hatalmas géniuszai voltak, ezért is fontos lenne megőrizni elődeink értékeit. Talán a mostani program közelebb hozza a költészetet, a szép magyar beszédet az emberekhez. A nyelvi sokszínűséget és választékos kifejezést meg kell védeni, és ez a színészeknek általában feladata, ezért fogadtam el a kisapostagiak meghívását - mondta a rendezvény szünetében Nagy Ervin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!