Kisapostag

2015.08.16. 13:45

Halas versenyhétvége

Kisapostag - A snecifogás mesterei és a magyar halételekben kiváló, amatőr bográcsozók mérték össze tudásukat szombat délelőtt Kisapostagon a 16. alkalommal megrendezett halászléfőző versenyen.

Horváth László

A halászléfőzés komoly tudomány. Nem véletlen, hogy a magyar gasztronómia széles palettáján bőséges irodalom foglakozik az elkészítés fortélyaival. A sokszínűséghez a kisapostagi verseny is hozzátette a maga történetét. Nyolc csapat versengett a legjobb halászlé díjáért, amelyeket egyebek mellett küllemük, ízviláguk és a szuervírozásá alapján is minősítettek.

Kukucska Gyula és Stumphauzer Judit régi páros halászléfőzésben. Dévér, márna, keszeg került az alaplébe, de ezt később kivették és csak a ponty, süllő maradt. Igyekezetük a negyedik helyre volt elég
Fotó: Horváth László

Az alkalmi alkotóműhelyek kivétel nélkül ízletes kreációikat bocsátottak a zsűri elé. Ádám Péter a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjának elnöke, a zsűri vezetője kiemelte: - Kisapostag környékén senki sem szerelmes, azaz egy pici só szinte mindegyik halléből hiányzott. Szerencsére ez javítható és nem nagy hiba. Az első hely eldöntéséhez pedig kétszeri utánkóstolásra is szükség volt. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjának különdíját a legszebben terített asztalért a dunaújvárosi Egyszerűen Béláim csapat nyerte. A zsűri különdíját Kisapostag Önkormányzatának halászléje vihette haza. A harmadik és második helyet ugyancsak az Egyszerűen Béláim hallevei foglalták el.

A verseny fődíja, a vándorkupa Dunaföldvárról érkezett, és ezúttal Árvai László szerezte meg. Hal, paprika és gyakorlat - foglalta össze alkotásának titkát a győztes. - Természetesen sokat számít a hal fajtája, de az sem mindegy, hogy honnan került az asztalra, mennyi vizet teszünk hozzá és még számos tapasztalattal kell rendelkezni az ízvilág kialakításához. Mások számára talán az egyetlen különlegesség: a pirospaprikát egy órával előtte beáztatjuk, és utána főzzük bele árult el néhány titkot a győztes.

A fakanálforgatók viadala mellett egy másik jelentős esemény is zajlott a kisapostagi Duna-parton. Első alkalommal, hagyományteremtési szándékkal hirdette meg snecifogó versenyét a Kisapostagi Duna Sport Egyesület horgász szakosztálya.

Az első helyezettnek járó vándor kupát Nagy Attila Kisapostag polgármestere adja át Árvai Lászlónak. A háttérben a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjának vezetőségi tagja

Kapuczin Lajos elnök sikeres akcióként jellemezte az eseményt, amelyre közeli és távoli településekről is érkeztek versenyzők. Főleg a fiatalok jeleskedtek a gyors reakciót követelő snecifogásban. Tizennyolc induló közül az öt éves Áron Máté az abszolút első és még a legfiatalabbnak járó díjat is besöpörte. Pfeffer Viktória nyolc éves versenyző második lett. Harmadik helyen Kvárik Zsanett és Kurucz Bencze osztozott. Jövőre biztosan lesz folytatás ígérte a fő szervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!