Kisapostag

2014.08.10. 17:30

Halország Kisapostagon

Kisapostag - Angolna, harcsa, kecsege, süllő és természetesen ponty minden mennyiségben. Halpárbajon jártunk.

Szabó Szabolcs

Szombaton új helyszínen jelentkezett a hagyományos kisapostagi halászléfőző verseny. A csapatok festői környezetben, a Duna partján található étterem körül gyújthattak alá a bográcsoknak. Az indulók többsége jelentős versenyrutinnal felvértezve kockázott hagymát, írdalt, szeletelt, filézett halat, ennek megfelelően remek halételeket kóstolhatott a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviseletében zsűriző Dózsa György mesterszakács, aki értékelésében arra is bíztatta a szervezőket, hogy a jövőben bátran fejlesszék tovább a kisapostagi halpárbajt, amely ezúttal is több mint félezer érdeklődőt vonzott.

A versenyt végül Nagy Péter ízes halászleve nyerte, aki a fődíj mellett meghívást kapott az őszi Kalocsai Paprikafesztiválra is.

A szerethető tömegétkeztetés. Az önkormányzat 370 adag halászlét mért ki a szombaton (Fotó: Ónodi Zoltán)

A Gasztronómiai Szövetség képviselője továbblépésre bíztatta a halászléfőző verseny szervezőit. Volt is miért....

A korrupció sem könnyű műfaj – rögzítettük a harmadik remek halászlé után (pauzaként beiktattunk egy zónaadag mennyei kecsege-angolna pörköltet is) a fotós kollégával, pedig tényleg csak az őszinte érdeklődés hajtott minket a kisapostagi halászlé párbajon bográcsról bográcsra. Ezen alapkellékkel már reggel meggyűlt a baja Nagy Attilának, a település polgármesterének. Épp bebakolták az üstbe a halakat, amikor a zománc megpattant. A szakszerű és hatékony beavatkozásnak hála megmenekült az önkormányzati filézett halászlé. Jelezzük, a tét nem volt csekély, hiszen 370 adag ízes halászlét oszthattak ki délidőben.



– Jó választásnak bizonyult az új helyszín. Közvetlenül a Duna partján egészen már hangulata van egy ilyen rendezvénynek. A Gasztronómiai Szövetség részéről Dózsa György mesterszakács értékelte a versenyzők által készített halételeket és mint elmondta, remek ízekkel és karakteres, emlékezetes ételremekkel találkozott. A szövetség részéről számos bíztatást kaptunk, hogy a jövőben fejlesszük tovább a versenyt, hiszen minden lehetőségünk adott, hogy országos gasztronómiai rendezvény legyen a kisapostagi halászléfőző verseny – összegezte a szombati napot a Dunaújvárosi Hírlapnak Nagy Attila.



A seregszemlét Nagy Péter nyerte hibátlan halászléjével. Aki görögországi út mellett egy meghívással is gazdagodott: a Kalocsai Paprikafesztiválon is tűzre teheti bográcsát. A zsűri kiemelte a Vega csapat, az Egyszerűen Béláim és a Mentők csapatának ízes hallevét is. Folytatás jövőre. Addig is, bográcsra fel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!