Kisapostag

2016.10.23. 20:27

Hagyományteremtésnek szánták, jövőre ismételnek

Kisapostag - Kilenc csapat, fantasztikusan jó hangulat és igazi ínyenc falatok jellemezték szombaton az első hörpös-bőrös pörköltfőző ösző és borversenyt .

Horváth László

Köröm, fül, farok, csülök - ha ezeket a szavakat halljuk máris összefut az ember szájában a kellemes és magyaros ízek emléke. Kiváltképp igaz ez, mikor kilenc kondér füstje keveredik a bennük főlő gasztronómiai remekek illatával, és nagy, ínycsiklandó egyveleggé áll össze végül. A pénteki eső miatt sokan egy fillért nem adtak volna a hétvégi főzőverseny sikeréért, de a kisapostagiak - ahogy többször már bizonyították - eltántoríthatatlanok. A faluban kulturális programjairól híres Halászkert kocsma udvarán szombaton a bőrös, cupákos pörkölt kedvelői adtak randevút egymásnak. A felállított bográcsok mellett egyaránt megtalálhattuk a mesterszakácsot és az amatőr konyhaművészt.

Horváthné Borika, Pelsőcziné Marika, Gulicskáné Erzsike, a Kisapostagi Nőegylet tagjai csülökpörköltjüket asszonyi szívvel főzték   Fotó: Horváth László

A tűzre rakott edényekben pedig igen változatos alapanyagokból készült az ebéd. A kisapostagi Baráti Kör Lajkó Mityusz vezetésével a hagyományos összetevőkkel - köröm, fül, csülök - indult a versenyen. A reggeli pálinka mellé libapörcöt kínáltak. A Nagy - Török duó, a későbbi győztes libapörkölttel nevezett. A párosból Nagy Péter már többszörös bajnok halászlé főzésben, így joggal reménykedtek az első helyezésben. Kreációjuk tartalma libaláb, nyak, szárnytő, zúzával dúsítva.

Fakanalat fogtak a Kisapostagi Nőegylet asszonyai is. Specialitásukban a csülökpörkölt asszonyi jó szívvel keverve kapott hangsúlyt. A konyha királyai és trónkövetelői szerepében rajthoz állt még a Magyarok Szövetsége, a helyi polgárőr egyesület, dr. Tóth István főszervező és csapata, a Bozó család a barátokkal, Zrupkó Ernő társulata, valamint Pócs Jenő alkalmi különítménye. A délután egy órakor összeülő Kelemen Zsolt mesterszakács, Nagy Attila polgármester és dr. Tóth István ötletgazda, Dunaújváros nyugalmazott címzetes főjegyzője alkotta zsűri a nap végén megosztott harmadik helyben részesítette az Egyhúron pendülünk formációt és a Kisapostagi Baráti Kört.

Második lett a a Nagy - Török duó, első helyen végzett a fesztivál különleges libapörköltjével Nagy Péter és társai. Az első díj mellé járt egy vándorkupa is. A borversenyben harmadik lett a Farkas zweigelt 2016-os itala, második a Meggyes Pite csapatának meggybora, aranyérmesként újra a Farkas csapat vonulhatott a díj átvételére. A rendezvény végén dr. Tóth István főszervező foglalta össze a tapasztaltakat.

- A vártnál sokkal jobban alakult az első ilyen rendezvény. Csak öt-hat érdeklődőre számítottunk a kezdetekben, de nagyon örülünk. Disznófej pörköltből indult az ötlet, hogy ilyen bőrös pörköltfőző verseny hazánkban még nem volt. Hagyománnyá szeretnénk tenni, amit jövő május elsején programokkal kibővítve folytatunk - ismertette a terveket az ötletgazda.

A rendezvény zárszavaiban Nagy Attila, Kisapostag polgármestere kiemelte, a világon egyedülálló programot kínáltak a hétvégén. A bőrös pörköltfőzés kuriózuma ezután a település nevéhez fűződik.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!