Kisapostag

2016.01.19. 14:44

Szombat esti versek Hegyivel

Kisapostag – Különleges programra várták az irodalomkedvelőket január 16-án este 19 órára a kisapostagi Halász Kert kocsma nagytermébe.

Horváth László

Hegyei Zoltán író, költő, kritikus és blogger első önálló előadását hallgathatták, akik nem sajnálták az időt egy kis „kultúrfröccsre”.

Miért is jár az ember kocsmába, ha nem inni és butulni? Vagy mégsem ezért? A történelem már bizonyította a magyar kultúra és irodalom bölcsője, melegágya nem minden esetben a művelődési ház. Szombaton, Kisapostagon a dunaújvárosi születésű Hegyi Zoltán mutatta be költészetét barátok, ismerősök és új érdeklődők előtt. Műveinek különlegessége, hogy nem csak a fülünkre és képzeletünkre hat, de párhuzamosan, képi megjelenítéssel is élményt nyújt versírói inspirációjának eredetéről. Alkotásai mellé kivetíti azokat a festményeket, fotókat, melyek hatással voltak az éppen felolvasott versek, vagy szonettek elkészítésére. A hivatalos invitációban szabadszájúságra utal a költő, ám durvaságot, vagy obszcén kifejezést csak nyomelemekben tartalmazott az előadás. Pont annyit, amennyit egy-egy mű, téma megkívánt. Hegyi Zoltán az előadás végén így értékelte előadó estjét:

- Számomra is újdonság volt a közönséggel találkozni. Baráti összejövetelekből alakult első verselő estre nem sikerült jól válogatnom, de a folytatáshoz meríteni lehet a visszajelzésekből.

A kisapostagi „kultúrfröccsre” nem csak helyi irodalomkedvelők ültek kocsmaasztalhoz, de érkeztek Rácalmásról, Dunaújvárosból és még Mezőfalváról is szép számmal.

A megjelentek számára egészen biztosan különleges élményt nyújtott Hegyi Zoltán művészete. A siker fokmérője, hogy a szervezők folytatást terveznek.

 

Hegyi Zoltán Imre 1967-ben Dunaújvárosban született. 1986-tól képesített hajósként indult az életben. Négy évig okirattáros az Országos Találmányi Hivatal Szabadalmi Tárában, majd a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár több részlegénél könyvtárosként dolgozott. 1993-ban Parti Nagy Lajos rádiós műsorában ismerhette meg költészetét a nagyközönség. Versei jelentek meg több folyóiratban, köztük az Ezredvégben, a Magyar Naplóban és a Mozgó Világban. Könyvkritikákat, műelemzéseket 1996-tól kezdett írni. Több internetes blogot vezet. Legjelentősebb az „Irodalmi szabad rablás”, ami 2012-óta minden nap új, aznap írt verssel frissült. Hegyi Zoltán 2002-2005 között a Vitorlás Dzsézn együttes szövegírója, énekese volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!