Külföld

2011.04.10. 14:56

Líbia - A NATO harci gépei Kadhafi seregének 25 harckocsiját lőtték ki (frissülő hír)

A líbiai hadsereg támadást indított vasárnap a felkelők ellen Adzsdábíja központjában. Kormányilletékesek bejelentették: új alkotmány készül, ám Moammer Kadhafi szerepe még nem tisztázott.

MTI

NATO harci gépek 25 harckocsit lőttek ki

Moammer Kadhafi líbiai vezető hadseregének 25 harckocsiját lőtték ki vasárnap a NATO harci gépei: 11-et a keleti Adzsdábíja felé vezető úton, előzőleg, reggel pedig 14-et a nyugati Miszráta külterületén - közölte a szövetség líbiai légi hadműveletének parancsnoka.
Charles Bouchard altábornagy szükségesnek ítélte a csapásokat, mivel a Kadhafi-rezsimhez hű erők tüzérsége lövi a polgári lakosságot. "A civilek védelmét segítendő további kemény csapásokat mérünk ezekre az erőkre" - mondta.
Egybehangzó források szerint legkevesebb 11 lázadót és egy civilt öltek meg szombat óta a Kadhafi-erők fegyverei a Miszráta elleni támadásban, ahol a NATO több légitámadást is végrehajtott vasárnap. A város kórházának egyik illetékese szerint előző nap kilenc lázadó holttestét és 14 sebesültet vittek be hozzájuk Adzsdábíja körzetéből.
"Hat lázadó halt meg egy mecsetben, amelyet rakétatalálat ért" - mondta a felkelők egyik szóvivője. Vasárnap legkevesebb két lázadó és egy civil lelte halálát, nyolcan pedig megsebesültek egy másik kórház orvosának közlése szerint, ahova szintén vittek áldozatokat. 
Vasárnap is folytatódtak a harcok Adzsdábíja nyugati kijárata körül. Lázadók elmondása szerint NATO-légicsapások érték a kormányerőket, és legkevesebb 15 holttestet lehetett látni. Egy Reuters-tudósító elszenesedett tetemeket látott két, egymástól mintegy 300 méterre lévő helyszínen a város nyugati külterületén, amelyet Kadhafi erői egész nap támadtak.
A lázadók azt állították vasárnap, hogy foglyul ejtettek 15 algériai zsoldost Adzsdábíjában, és megöltek három másikat az előző napi heves harcokban. "Szomorú dolog ez, (tekintve, hogy Algériában is) ugyanolyan diktatúra van, mint nálunk" - mondta a felkelők egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a foglyokkal jól bánnak.
Egy orvos az EFE spanyol hírügynökségnek vasárnap délután úgy nyilatkozott Adzsdábíjából, hogy Kadhafi csapatai elhagyták a várost a NATO légicsapásai nyomán. 
Vasárnap közben megérkezett Tripoliba az Afrikai Unió (AU) államfői közvetítő csoportja: Jacob Zuma dél-afrikai elnök és az AU eseti bizottságának többi tagja - a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Mauritánia és Uganda államfője - a nyugat-afrikai Mauritániában találkoztak, s repültek onnan tovább Líbiába.

Kormányilletékesek bejelentése szerint új alkotmány készül

Új alkotmány előkészületei folynak Líbiában - jelentették be vasárnap líbiai kormányilletékesek, de tájékoztatásukból nem derült ki, hogy az új alaptörvény milyen szerepet szán majd az ország jelenlegi vezetőjének, Moammer Kadhafinak, aki ellen lázadás tört ki az észak-afrikai országban.
Háled Káím líbiai külügyminiszter-helyettes közölte külföldi újságírókkal, hogy Tripoli új alkotmány és átfogó politikai reformok elfogadására készül. Reményét fejezte ki, hogy erre hamarosan sor kerül. Muhammad az-Zvai parlamenti elnök pedig közölte, hogy az új alkotmány tervezete már el is készült, és hamarosan tanulmányozni lehet a szöveget.
Ennél több nemigen derült ki a líbiai illetékesek tájékoztatásából. Elhangzott még, hogy valamifajta "líbiai típusú" demokráciát vázol majd fel az alaptörvény, de nem világos, hogy mikor fogadják el, s milyen szerephez juttatja Moammer Kadhafit. Ibrahim Muhzam, az alaptörvényt előkészítő testület egyik tagja csak annyit mondott kérdésre válaszolva, hogy "Moammer Kadhafi líbiai polgárként megtalálja helyét az alkotmányban".  Hozzátette, a líbiaiak túlnyomó többsége azt akarja, hogy Kadhafi megtartsa tisztségét. Ő egy jelkép, sok munka és feladat vár rá - mondta.
Jelenleg Líbiának nincs alkotmánya, s az országot "Kadhafi eszméi alapján" irányítják, amelyeket a "forradalmi vezető" egy könyvben fektetett le a hetvenes években.

Támadás Adzsdábíja ellen

A líbiai hadsereg támadást indított vasárnap a felkelők ellen Adzsdábíja központjában.
Helyszíni beszámolók szerint a kormányhadsereg tüzérsége erőteljesen lövi a város központi negyedeit, és Adzsdábíja felett sűrű fekete füst gomolyog. Egy felkelő arról számolt be, hogy a katonák a lázadók erős ellenállásába ütköztek. A felkelők szerint négyen közülük elestek a támadásban. Szerintük az adzsdábíai harcokban előző napon, szombaton nyolc kormánykatona és négy lázadó vesztette életét.  
Kadhafi katonái homokszínű terepjárókkal hatoltak be a városba, és civil ruhás orvlövészek is velük érkeztek. A kormánykatonák, elkerülendő a nyugati koalíció légicsapásait, a felkelőkéhez hasonló terepjárókat használnak a városi harcokban. A lázadók közben teherautókból rakétákkal lövik a sivatagot a város peremkerületeiből, nehogy Kadhafi erői oldalba támadják őket, és körülzárják Adzsdábíját. 
A Moammer Kadhafihoz hű erők szombaton érték el a város peremét. Adzsdábíja az utolsó nagyváros a Bengázi felé vezető úton, s bevétele esetén Kadhafi katonái számára megnyílik az út a felkelők legfőbb erőssége felé. A jobbára kiképzetlen lázadók a múlt héten megpróbálták újraszervezni soraikat, de nem tudták megtartani az Adzsdábíjától keletre fekvő Brega olajkikötőt.
Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Kadhafi katonái szombaton a bregai olajterminálok közelében lelőtték a lázadók két, amerikai gyártmányú helikopterét. Káid kirohanást intézett a NATO ellen, amiért engedi a  lázadóknak légi járműveik használatát az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozata ellenére, amely elrendelte a légtérzárat Líbia felett. Felmerül a kérdés, hogy a BT-határozat csak líbiai kormánycsapatokra, vagy mindkét félre vonatkozik-e - firtatta Káim.
Közben az Afrikai Unió (AU) líbiai megbízottja vasárnap felszólította a kormányoldalt és Kadhafi ellenlábasait, hogy vessenek véget a fegyveres konfliktusnak, és kezdjenek politikai párbeszédet. A Líbiával foglalkozó testületnek a dél-afrikai, az ugandai, a mauritániai, a kongói és a mali államfő a tagja. Vasárnap várhatóan az AU küldöttsége felkeresi Líbiát, hogy tárgyaljon a kormány és a felkelők képviselőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!