Külföld

2015.09.05. 05:42

A burgenlandi rendőrség 800-3000 közötti menekülttel számol

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról érkező buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni az osztrák-magyar határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére.

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Werner Fasching tartományi szóvivő helyettes tájékoztatása szerint nincsenek biztos információik arról, hogy hány busz, és pontosan hány migráns várható, azonban a rendőrség gondoskodik arról, hogy az érkezők ételt és italt kapjanak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesüljenek.

"Ezek után fogjuk megkérdezni őket, hogy akarnak-e beadni menekültkérelmet Ausztriában" - mondta Fasching. Hozzátette: amennyiben igen, úgy felvesszük az adatokat, azonban ha nem, akkor Bécsbe visszük őket tovább. 

Az osztrák rendőrség feltételezései szerint a menekültek Nickelsdorfba (Miklóshalma) érkeznek, azonban arról nincsenek információik, hogy a menekültek gyalog mennek-e tovább. A hatóság jelenleg vizsgálja, hogy az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonatot rendelkezésükre tud-e bocsátani. 

Miklóshalma környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre. A vöröskereszt nemcsak burgenlandi hanem bécsi és alsó-ausztriai segítőkkel is dolgozik jelenleg. A Der Standard című osztrák lap online felületének beszámolója szerint az osztrák-magyar határon a segélyszervezetnek már csaknem száz önkéntese áll készenlétben. 

Werner Faymann osztrák kancellár arról számolt be, hogy Angela Merkel német kancellárral megegyeztek abban, hogy nem lezárják, hanem megnyitják a határokat. Ez egy szükséghelyzet - nyilatkozta az Ö3 közszolgálati rádióadónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!