A francia légierő is feltartóztatta februárban a két orosz bombázót a La Manche csatorna felett

2016. március 08., 13:26 forrás: MTI
komment
Két francia harci gép tartóztatta fel a két TU-160 típusú orosz bombázót a La Manche csatorna felett a francia partok közelében február 17-én - közölte kedden a francia légierő vezérkari főnöke.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

"A bombázók Oroszországból szálltak fel, megkerülték Norvégiát, az angol szigeteket, az angol erők feltartóztatták, mi pedig a La Manche csatornánál tartóztattuk fel őket" - mondta André Lanata katonai újságírók előtt Párizsban. "A nemzetközi vizek felett maradtak, és visszafordultak még a francia légtér előtt. Elkísértük őket addig, amíg észak felé vették az irányt" - tette hozzá a tábornok.

Egy Rafale és egy Mirage 2000 típusú harci gép vett rész a műveletben, amely az észak-franciaországi Touquet magasságában, néhány tucat kilométerre a partoktól történt. 

A francia harci gépeket egy angol gépről töltötték után repülés közben, hogy "tudják folytatni az észlelést" - jelezte a vezérkari főnök. 

A brit királyi légierő gépeiből két Typhoon típusú emelkedett a francia gépeket megelőzően a levegőbe az orosz bombázók feltartóztatására, miután a britek is észlelték, hogy orosz gépek közelednek a brit légtér felé. A brit védelmi minisztérium még aznap beszámolt az esetről.  

André Lanata tábornok szerint ez a fajta orosz magatartás ritka a NATO-tagállamokkal szemben. 

"Nem vált gyakoribbá, ez hozzátartozik az orosz erőfitogtatáshoz, nem gyakori" - fogalmazott a francia tábornok. 

A NATO-tagállam harci repülői azonban nem először indultak orosz gépek feltartóztatására, amióta az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Január 25-én a francia légierő két Mirage 2000 és egy Rafale típusú gépe szállt fel két TU-95 típusú orosz bombázó feltartóztatására a La Manche csatorna felett.

2016. március 08., 13:26 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...