A hét végéig 20 ezren is lehetnek a görög-macedón határon

2016. március 03., 09:57 forrás: MTI
komment
A hét végéig akár húszezren is összegyűlhetnek a görög-macedón határon, Idomeninél, a macedón hatóságok ugyanis csak nagyon lassan engedik be a migránsokat országukba - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az idomeni táborban jelenleg mintegy 12 ezren vannak, a görög hatóságok pedig az átengedések és az újonnan érkezők számát figyelembe véve megkezdték a tábor bővítését. A határon felállított kerítés mellett azonban "végeláthatatlan sátortábor" alakult ki, így a bővítés is csak részleges megoldásnak tekinthető. 

A macedón rendőrség szerdán mintegy 300 bevándorlót engedett át a határon, egy részüket viszont visszafordították, mert - állítólag - túl hosszú időt töltöttek Törökországban, és annyi idő alatt ott is kérhettek volna menedéket. Több százan viszont át sem mehetnek, mert a papírjaikat a görög hatóságok rosszul állították ki. A helyszínen szerzett információk szerint sok migráns adatait olyan dokumentumra vezették fel, amelyen egy görög hivatalnok fénymásolt aláírása szerepel, ezt pedig a macedón hatóságok hamisítványnak tekintik. 

A macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gyevgyelijából reggel elindult egy vonat a szerbiai Presevó felé azzal a 600 emberrel, aki a napokban mégis átjutott Macedóniába.

Ismét akadályozzák a vasúti közlekedést a görög-macedón határon a migránsok

Migránsok egy csoportja ismét a sínekre ült csütörtökön a görög-macedón határ melletti Idomeninél, így akadályozva a teherforgalmat: azért tiltakoznak, mert a macedón hatóságok csak nagyon lassan engedik át őket a határon.

Az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója az MTI-nek elmondta, csütörtök délelőtt megnyitották a határzáron lévő szárnyas kaput, hogy egy tehervonat Macedóniából átmenjen Görögországba. A síneket kettős görög rendőrsorfal védte, ám amikor a vonat elindult, egy férfi és egy nő - a rendőröket megkerülve - ráült a sínekre, ezért a vonatnak meg kellett állnia. Amikor a görög hatóságok megpróbálták őket eltávolítani a sínekről, heves tiltakozásba kezdtek, majd egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Jelenleg több tucatnyian ülnek a síneken, és ugyanennyien a rendőrsorfal előtt tiltakoznak. A határkaput nem lehet visszazárni. 

A tudósító szerint a hét végéig akár húszezren is összegyűlhetnek a görög-macedón határon, az idomeni táborban ugyanis jelenleg mintegy 12 ezren vannak. 

A görög hatóságok az átengedések és az újonnan érkezők számát figyelembe véve megkezdték a tábor bővítését. A határon felállított kerítés mellett azonban "végeláthatatlan sátortábor" alakult ki, így a bővítés is csak részleges megoldásnak tekinthető. "Lépéshátrányban" vannak a görög hatóságok - fogalmazott a helyszíni tudósító, mert már napok óta nem tudják ellátni a többezres tömeget, és ahogy egyre többen érkeznek, a nehézségek is egyre inkább nőnek. 

A macedón rendőrség szerdán mintegy 300 bevándorlót engedett át a határon, egy részüket azonban visszafordították, mert - állítólag - túl hosszú időt töltöttek Törökországban, és annyi idő alatt ott is kérhettek volna menedéket. Több százan viszont át sem mehetnek, mert a papírjaikat a görög hatóságok rosszul állították ki. A macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gyevgyelijából hajnalban elindult egy vonat a szerbiai Presevó felé azzal a 600 emberrel, aki a napokban mégis átjutott Macedóniába.

2016. március 03., 09:57 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...