A kínai elnök sem atomfegyvert, sem háborút nem szeretne a Koreai-félszigeten

2016. február 05., 19:45 forrás: MTI
komment
A kínai elnök arról biztosította dél-koreai kollégáját pénteken, hogy sem atomfegyvert, sem háborút nem szeretne látni a Koreai-félszigeten. Hszi Csin-ping és Pak Gun Hje telefonon beszélt, első ízben az után, hogy Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre január elején.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Hírügynökségi jelentések szerint Hszi azt hangsúlyozta, hogy az érintett feleknek "hideg fejjel", a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását szem előtt tartva kell kezelniük az előállt helyzetet, és ragaszkodniuk kell a párbeszéd és a tárgyalások útján történő megoldáskereséshez.

Kína minden körülmények között határozott elkötelezettje annak a szándéknak, hogy végrehajtsák a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, ami Északkelet-Ázsia országainak is érdeke - hangoztatta a kínai elnök. 

A Hszinhua hírügynökség szerint Pak rendszeres kapcsolatot és egyeztetéseket szorgalmazott azokban a kérdésekben, amelyekben kölcsönös érdekek fűzik egymáshoz a feleket. Ezek közé sorolta Észak-Korea negyedik nukleáris kísérletét, valamint a közelmúltban bejelentett szándékát, hogy műholdat bocsát fel.

Pak azt is kifejezte, hogy ez ügyben Szöul számít a nemzetközi közösség, a szakértők és az ENSZ Biztonsági Tanácsának szoros együttműködésére.

A legfrissebb jelentések szerint Washington nem kommentálta Pak és Hszi telefonbeszélgetését.

A közelmúltban Pekingben járt John Kerry amerikai külügyminiszter azt szorgalmazta, hogy Kína törekedjen Észak-Korea hatékonyabb féken tartására, amire Peking azt válaszolta, hogy bár egyet ért Phenjan "megfelelő mértékű" szankcionálásával, nincs közvetlen hatása az ottani történésekre.

2016. február 05., 19:45 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...