Külföld

2014.12.09. 15:25

A koszovói parlament megszavazta az új kormányt

Megszavazta a koszovói parlament kedden az Isa Mustafa vezette új kormányt. Mustafa ezzel a 2008-ban függetlenné vált balkáni ország második miniszterelnöke lett.

Markovics Annamária/MTI

Az új miniszterelnök elődjével, Hashim Thacival és pártjával hétfőn írta alá a koalíciós szerződést, amely lehetővé tette, hogy Koszovónak hat hónap után parlamentje és kormánya lehessen.

A júniusi előre hozott választásokat Thaci jobbközép Koszovói Demokrata Pártja (PDK) nyerte meg a szavazatok 31,72 százalékával. A választást követően azonban az ellenzéki pártok koalícióra léptek egymással, hogy ellenzékbe szorítsák Thacit. Ez alkotmányjogi kérdéseket vetett fel, mert nem sikerült tisztázni, hogy az államfőnek kit kell felkérnie kormányalakításra. Az alkotmány szerint ugyanis a választásokat követően az államfő azt a pártot, illetve koalíciót kéri fel kormányalakításra, amely a legtöbb szavazatot szerezte. Arról viszont nem esik benne szó, hogy a koalíciót kizárólag a választások előtt lehet-e megalakítani vagy később is.

November közepén aztán a PDK és az eddigi ellenzéki koalícióból kilépett, Isa Mustafa vezette legnagyobb ellenzéki párt, a szintén jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) megegyezett abban, hogy közösen alakít kormányt. A pozíciók leosztásáról azonban heves vita folyt, amelynek a végére hétfőn került pont a koalíciós szerződés aláírásával.

A 120 fős pristinai törvényhozás egy nappal megalakulása után, kedden 73 igen szavazattal fogadta el az új kormányt, amelyet a főváros korábbi polgármestere, a 63 éves Mustafa vezet a következő négy évben.

Az új koszovói kormánynak 21 tagja lesz, az eddigi kormányfő, Thaci a külügyminiszteri tárcát kapta, emellett pedig az egyik kormányfőhelyettesi poszt is az övé. A hétfőn aláírt koalíciós szerződés értelmében 2016-ban Thaci veszi át az államfői posztot Atifete Jahjagától, akinek akkor jár le a mandátuma. A korábbi bejelentésekkel szemben a Belgráddal folyó tárgyalásokat nem Enver Hoxhaj eddigi külügyminiszter vezeti majd - aki nem is kapott helyet a kabinetben -, hanem Edita Tahiri, aki korábban is a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben résztvevő koszovói delegáció vezetője volt.

Mustafa kormánya súlyos problémákkal néz szembe. Az 1,8 milliós Koszovóban a munkanélküliségi arány a teljes munkaképes korú népesség körében 35 százalékos, a fiatalok körében pedig még ennél is magasabb, 55 százalékos. Emellett óriási méreteket ölt a korrupció is. Mindezek mellett az 1998/99-es koszovói háború idején elkövetett állítólagos illegális szervkereskedelmi ügyeket is vizsgálja az Európai Unió. A hathónapos politikai hiátus miatt pedig az ország európai integrációja is késlekedett. További gondokat okoz, hogy annak ellenére, Koszovót a világ több mint 100 országa önálló államként ismeri el, Szerbia mellett Oroszország és Kína, illetve öt uniós tagállam - Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus - nem ismeri el függetlenségét. Emiatt késik az ország ENSZ-csatlakozása, és a gazdasági fejlesztések is elmaradnak. Az új kormánynak ezeket a problémákat is orvosolnia kell, a lakosság ugyanis a június 8-i választáson az alacsony, 43 százalékos részvétellel mutatta ki elégedetlenségét és csalódottságát amiatt, hogy a Belgrádtól való függetlenség 2008-as kikiáltása óta Pristinának nem sikerült talpra állnia és megerősítenie gazdaságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!