A lakásárak 3,1 százalékkal emelkedtek az Európai Unióban a harmadik negyedévben

2016. január 20., 11:41 forrás: MTI
komment
Az Európai Unió egészében 3,1 százalékkal, az euróövezetben pedig 2,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak a tavalyi harmadik negyedévben éves összehasonlításban - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán kiadott jelentésében.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az előző negyedévhez képest az EU-ban 1,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,0 százalékkal növekedtek a lakásárak.

A tavalyi második negyedévben Európai Unió egészében 2,3, az euróövezetben pedig 1,1 százalékkal emelkedtek a lakásárak, azaz a harmadik negyedévben gyorsult az árak emelkedése, 0,8, illetve 1,2 százalékponttal ugrott meg a drágulás üteme.

Az előző negyedévhez képest uniós szinten nem változott, az euróövezetben pedig 0,2 százalékponttal visszaesett az áremelkedés üteme a harmadik negyedévben a második negyedévi  EU-ban 1,3 százalékos, az euróövezetben pedig 1,2 százalékos növekedés után.

A 28 tagú Európai Unión belül Svédországban ugrottak meg legnagyobb mértékben, 13,7 százalékkal a lakásárak július-szeptemberben, majd Ausztria (9,3 százalék), Írország (8,9 százalék) és Dánia (7,2 százalék) következik. Magyarország 5,5 százalékos emelkedéssel a 9. helyen áll. 

Négy országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben, 7,6 százalékkal Lettországban, majd Horvátországban (-3,0 százalék), Olaszországban (-2,3 százalék) és Franciaországban (-1,2 százalék). 

A második negyedévhez képest Máltán (+6,2 százalék), Írországban (+4,5 százalék), Ausztriában (+4,1 százalék), valamint Svédországban és Nagy-Britanniában (egyaránt +3,9 százalék) drágultak a legnagyobb mértékben a lakások. Csökkenést jegyeztek fel hét országban, a legnagyobb mértékűt, 5,9 százalékosat Magyarország esetében, majd Szlovénia (-3,5 százalék) és Észország (-1,9 százalék következik. 

Az Eurostat statisztikája  Görögország adatait nem tartalmazza.

2016. január 20., 11:41 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...