Külföld

2015.01.19. 07:53

A lengyel kormány nagyobb mértékben támogatná a devizahiteleseket

A lengyel kormány tárgyalásokat folytat a bankokkal és szükség esetén nagyobb mértékben támogatná a svájci frank árfolyamának megugrása miatt bajba került devizahiteleseket - közölte Janusz Piechocinski lengyel gazdasági miniszter egy vasárnap esti sajtóértekezleten.

Piechocinski konkrét lépéseket a további fejleményektől tett függővé, mindenekelőtt attól, hogy a svájci frank árfolyama hosszabb ideig meghaladja-e 4 zlotyt. Pénteken a svájci frank 4,25 zlotyn zárt, s több elemzői előrejelzés szerint a közeljövőben 3,50 zloty felett várható az árfolyam.

Pénteken a gazdasági miniszter még óvatosabban nyilatkozott a devizahiteleseket esetleg támogató intézkedésekről, akkor azt mondta, hosszú távon várhatóan újból csökken a svájci frank árfolyama.

Lengyelországban csak az vehet fel devizaalapú kölcsönt, aki az adott devizában/valutában rendelkezik jövedelemmel. A korábbi évekből mintegy 550 ezer lengyelnek van svájci frank alapú lakáshitele, ezek összértékét 170-200 milliárd zlotyra (39,3-46,3 milliárd euró) becsülik.

A lengyel legfelsőbb bíróság 2013-as döntése szerint a devizahitelesek megkérdőjelezhetik az árfolyam ugrásszerű változtatásából következő törlesztőrészlet-emelkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!