A lengyel kormány nagyobb mértékben támogatná a devizahiteleseket

2015. január 19., 08:52 forrás: MTI
komment
A lengyel kormány tárgyalásokat folytat a bankokkal és szükség esetén nagyobb mértékben támogatná a svájci frank árfolyamának megugrása miatt bajba került devizahiteleseket - közölte Janusz Piechocinski lengyel gazdasági miniszter egy vasárnap esti sajtóértekezleten.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Piechocinski konkrét lépéseket a további fejleményektől tett függővé, mindenekelőtt attól, hogy a svájci frank árfolyama hosszabb ideig meghaladja-e 4 zlotyt. Pénteken a svájci frank 4,25 zlotyn zárt, s több elemzői előrejelzés szerint a közeljövőben 3,50 zloty felett várható az árfolyam.

Pénteken a gazdasági miniszter még óvatosabban nyilatkozott a devizahiteleseket esetleg támogató intézkedésekről, akkor azt mondta, hosszú távon várhatóan újból csökken a svájci frank árfolyama.

Lengyelországban csak az vehet fel devizaalapú kölcsönt, aki az adott devizában/valutában rendelkezik jövedelemmel. A korábbi évekből mintegy 550 ezer lengyelnek van svájci frank alapú lakáshitele, ezek összértékét 170-200 milliárd zlotyra (39,3-46,3 milliárd euró) becsülik.

A lengyel legfelsőbb bíróság 2013-as döntése szerint a devizahitelesek megkérdőjelezhetik az árfolyam ugrásszerű változtatásából következő törlesztőrészlet-emelkedést.

2015. január 19., 08:52 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...