Külföld

2015.05.20. 15:12

A Liza, a rókatündér nyitja a magyar filmfesztivált Moszkvában

Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című abszurd romantikus filmjével kezdődik szerda este az orosz fővárosban a kortárs magyar filmfesztivál.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

A vasárnapig tartó Cifra 1 elnevezésű filmes rendezvényt az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében szervezték meg. A Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában elmondták, annyira nagy az érdeklődés, hogy már alig lehet jegyet kapni a vetítésekre. 
A programra öt magyar díjnyertes filmet, köztük nemzetközi fesztiválok díjaival elismert alkotásokat válogatott ki a Magyar Filmunió és a Magyar Nemzeti Filmalap. A moszkvai közönség láthatja Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét, amely a tavalyi cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard (Különleges látásmód) kategória fődíját kapta, Zomborácz Virág Utóélet című filmjét, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, valamint Pálfi György Szabadesés című alkotásait. 

A Liza, a rókatündér című filmet Hegedűs Bálint forgatókönyvíró mutatja be a közönségnek. 

Az Expert című orosz hetilapban Vagyim Rutkovszkij orosz filmkritikus "adrenalin-bombának, fénynek és életnek" nevezte a Moszkvába elhozott magyar kortárs filmeket. Hozzátette, hogy az alkotások "a valóság Molotov-koktéljai". 

A moszkvai magyar filmfesztivál helyszíne önmagában különleges. Az orosz Dokumentumfilm Központ a Park Kulturi metrómegálló közelében, a Zubovszkij bulváron lévő 19. századi, empire stílusú épületegyüttesben található. A komplexum az orosz fővárosi múzeumé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!